26% dintre angajaţi şi candidaţi primesc cel puţin o ofertă nouă de job în fiecare lună

Autor: Andreea Tobias Postat la 13 iunie 2024 20 afişări

26% dintre angajaţi şi candidaţi primesc cel puţin o ofertă nouă de job în fiecare lună, iar 39% de câteva ori pe an. 23% nu au fost niciodată abordaţi de recrutori fără să aplice.

26% dintre angajaţi şi candidaţi primesc cel puţin o ofertă nouă de job în fiecare lună

65% dintre participanţii români la studiul anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group şi eJobs.ro, partenerul The Network pe piaţa din România, au declarat că sunt contactaţi de câteva ori pe an de angajatori pentru a fi chemaţi la interviuri de angajare. Dintre aceştia, 16% primesc astfel de propuneri lunar, iar 10% săptămânal. 12% spun că li se întâmplă o dată la câţiva ani să primească o ofertă de angajare. 23% nu au fost sunaţi niciodată fără să fi aplicat în prealabil.

„Cu 26% dintre oamenii activi pe piaţa muncii contactaţi cel puţin o dată pe lună de un potenţial angajator, suntem încă într-o zonă în care piaţa este dinamică şi în care se simte nevoia de candidaţi, cu toate acestea, procentul este în scădere faţă de anul trecut, când 39% dintre cei chestionaţi spuneau că cel puţin lunar oferte din partea companiilor. Este vorba de angajaţi care sunt abordaţi fără să aplice la joburile respective. Angajatorii ajung la ei fie prin căutare directă pe platformele de recrutare, fie prin recomandări”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro.

Întrebaţi cum îşi evaluează puterea de negociere a unei oferte de job, 25% se simt foarte încrezători în propriile abilităţi de negociere, simt că deţin avantajul competitiv într-o discuţie cu un potenţial angajator şi că pot jongla cu succes între mai multe oferte de angajare. Aproape la fel de mulţi (24%) se află la celălalt pol al încrederii în sine şi cred că puterea de decizie se află exclusiv în terenul angajatorului.

Salariul rămâne principalul criteriu în funcţie de care decid să accepte sau nu un job, urmat de echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, relaţia cu managerul şi siguranţa jobului. Alte aspecte importante pentru candidaţi sunt relaţia cu colegii de echipă, recunoaşterea meritelor de către managerul direct, dar şi oportunităţile de creştere în carieră. „La nivel global, ierarhia se schimbă puţin. Astfel, dacă pentru candidaţii români salariul contează cel mai mult, în alte ţări vedem siguranţa locului de muncă aşezată pe primul loc. Salariul coboară pe a treia poziţie, după echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională”, mai spune Roxana Drăghici.

Sunt însă şi elemente cu impact negativ asupra candidaţilor, care i-ar face să refuze o ofertă de job atractivă. Astfel, 69% ar spune „nu” dacă au avut o experienţă neplăcută la interviul de angajare, 52% dacă întregul proces de recrutare le-a lăsat un gust amar, 41% dacă angajatorul respectiv nu oferă un mediu de lucru incluziv şi 35% dacă angajatorul nu acceptă munca remote. Alte lucruri care i-ar întoarce din drum sunt absenţa beneficiilor extinse pentru toată familia sau beneficii de wellbeing şi mental health.

Studiul a fost derulat în perioada octombrie-decembrie 2023 pe un eşantion de 150.000 de respondenţi din 185 de ţări, printre care şi România, care a furnizat răspunsuri din partea a 1.047 de participanţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
oferte,
oferta,
primire,
aplicare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.