A început înăsprirea politicii monetare: Banca Japoniei a majorat rata dobânzii de referinţă la 0,25 % şi a schiţat planuri de reducere la jumătate a achiziţiilor lunare de obligaţiuni

Autor: Ştefan Stan Postat la 31 iulie 2024 20 afişări

A început înăsprirea politicii monetare: Banca Japoniei a majorat rata dobânzii de referinţă la 0,25 % şi a schiţat planuri de reducere la jumătate a achiziţiilor lunare de obligaţiuni

Banca Japoniei a majorat rata dobânzii de referinţă la 0,25 % şi a schiţat planuri de reducere la jumătate a achiziţiilor lunare de obligaţiuni, într-o mişcare decisivă de înăsprire a politicii monetare.

Având în vedere că Rezerva Federală a SUA va acţiona în direcţia opusă, trecerea Băncii Japoniei la o politică mai strictă va începe să reducă decalajul ratei dobânzii care a determinat o slăbiciune record a yenului, marcând o schimbare importantă pentru pieţele valutare globale.

Cu o majoritate de 7-2, BoJ şi-a majorat rata dobânzii overnight la „aproximativ 0,25 %”, cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală de la sfârşitul anului 2008, de la un interval anterior de zero la 0,1 %. În martie, banca a pus capăt politicii sale privind rata negativă a dobânzii, după decenii de deflaţie intermitentă.

BoJ a mai declarat miercuri că îşi va reduce programul lunar de cumpărare de obligaţiuni în valoare de 6 miliarde de yeni (39 miliarde de dolari) la aproximativ 3 miliarde de yeni în perioada ianuarie - martie 2026.

Creşterea ratei a venit după ce în ultimele săptămâni înalţi oficiali guvernamentali au făcut comentarii neobişnuit de tranşante, punând presiune pe BoJ pentru a-şi relaxa politica monetară extrem de laxă şi pentru a opri declinul yenului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rata,
dobanda

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.