Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit pragul de 0,8 lei/titlu şi au atins un nou record
Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,3% la deschiderea şedinţei de vineri, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au depăşit pragul de 0,8 lei/titlu, atingând un nou maxim istoric, în cadrul unor tranzacţii cu volume ridicate.
În primele minute de tranzacţionare acţiunile Fondului Proprietatea au urcat până la preţ un record de 0,8095 lei/titlu, cotaţie cu aproape 4,2% peste închiderea de joi. Aceste titluri au început să crească vizibil încă de joi, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat accelerarea programului de răscumpărare derulat de Fondul Proprietatea prin lansarea unei oferte de cumpărare la un preţ de 1 leu/acţiune, cu 34% peste cotaţia din piaţă anterior aprobării operaţiunii.
FP va răscumpăra 4,35% din acţiuni, pachet pentru care va plăti 600 de milioane de lei (134,4 milioane euro).
La ora 10:15, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,8 lei, cu 2,96% peste închiderea de joi. Preţul este cu 8,1% peste ultima cotaţie de miercuri, de 0,74 lei/titlu.
În primul sfert de oră de tranzacţionare, investitorii au realizat 305 transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea, în valoare cumulată de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro). Titlurile Fondului Proprietatea au ridicat lichiditatea pieţei la 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro), sumă cu mult peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de doar 855.000 de lei (191.000 de euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea au influenţat şi evoluţia indicelui BET-FI, care a crescut cu 0,92%.
Indicele include titlurile Fondului Proprietatea şi acţiunile celor cinci SIF-uri. Titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au avansat cu 0,24% şi, respectiv, cu 0,37%, în timp ce acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu 0,31% - 0,5%. Titlurile SIF Transilvania au avansat nesemnificativ, cu 0,08%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a deschis ziua în creştere nesemnificativă, cu 0,11%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,28% sub închiderea de joi.
Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, înregistrat variaţii nesemnificative. BET-XT a crescut cu doar 0,06%, iar BET-BK s-a plasat cu 0,11% sub nivelul de joi.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au continuat să scadă uşor, cu 0,18%, şi au ajuns la preţul de 11,2 lei, la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).
Micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat titlurile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).
În primele 15 minute de tranzacţionare au fost realizate 28 de transferuri cu drepturile de alocare Nuclearelectrica, în valoare cumulată de doar 63.000 de lei (14.000 de euro).
Bursele vest-europene au înregistrat variaţii uşoare la debutul şedinţei. Pieţele de la Londra şi Frankfurt au avansat cu 0,2%, iar bursa de la Paris a scăzut cu aproape 0,2%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro