Acţiunile franceze se îndreaptă spre cea mai proastă săptămână înregistrată din 2022, din cauza temerilor legate de o victorie a extremei drepte în alegeri: Indicele Cac 40 a scăzut cu peste 6% după ce Emmanuel Macron a convocat un vot anticipat, în timp ce euro se află în scădere faţă de dolarul american

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 iunie 2024 32 afişări

Acţiunile franceze se îndreaptă spre cea mai proastă săptămână înregistrată din 2022, din cauza temerilor legate de o victorie a extremei drepte în alegeri: Indicele Cac 40 a scăzut cu peste 6% după ce Emmanuel Macron a convocat un vot anticipat, în timp ce euro se află în scădere faţă de dolarul american

Acţiunile franceze s-au prăbuşit vineri, în timp ce perspectiva unui guvern de extremă dreapta a zguduit pieţele financiare europene, amplificând o vânzare care a şters aproape 100 de miliarde de euro din valoarea principalului indice al Parisului, plasându-l pe drumul către cea mai proastă săptămână înregistrată din martie 2022, scrie Financial Times.

Indicele Cac 40 s-a scufundat cu peste 2 procente în tranzacţiile de dimineaţă, condus de o nouă vânzare a acţiunilor bancare.

Indicele s-a prăbuşit cu peste 6% în cele cinci şedinţe de tranzacţionare de la decizia şocantă a lui Emmanuel Macron de duminică de a convoca alegeri parlamentare anticipate, în care alianţa centristă a preşedintelui riscă să fie anihilată.

Investitorii au fost îngrijoraţi de planurile de cheltuieli mari ale RN, ministrul de finanţe Bruno Le Maire avertizând săptămâna aceasta că o victorie a extremei drepte ar putea duce la o „criză a datoriilor" asemănătoare cu turbulenţele de pe piaţa britanică a titlurilor de stat sub conducerea fostului prim-ministru Liz Truss.

„Guvernanţii de extremă dreapta vor fi mai puţin prietenoşi faţă de [UE], chestiunile politice abordate de aceştia nesugerând niciun fel de responsabilitate fiscală pe care şi-ar putea-o asuma", a declarat James Athey, manager de fonduri la Marlborough Group. „Chiar şi un rezultat care nu ar implica o victorie categorică a RN ar putea crea instabilitate. Iar pieţele urăsc instabilitatea, incertitudinea şi volatilitatea".

Un pact de unitate încheiat joi de patru partide de stânga a pus, de asemenea, partidul lui Macron în pericol în prespectiva cele două tururi de scrutin parlamentar din 30 iunie şi 7 iulie. Noile proiecţii sugerează că doar aproximativ 40 dintre parlamentarii lui Macron s-ar putea califica pentru turul al doilea.

Îngrijorările legate de pieţele franceze „variază de la blocarea procesului de reformă, posibile scăderi de rating şi până la o serie de îngrijorări tot mai mari legate de o posibilă ruptură în zona euro", a declarat Mohit Kumar, economist-şef pentru Europa la Jefferies.

Băncile - care ar fi expuse la încetinirea creşterii economice şi care deţin datorii guvernamentale substanţiale - s-au numărat printre acţiunile cu cele mai slabe performanţe. Crédit Agricole, BNP Paribas şi Société Générale au scăzut cu 12%, 12,9% şi, respectiv, 16,4%, începând de luni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.