Afaceri de la Zero. Trei tineri au creat o platformă digitală pentru raportările de mediu obligatorii ale companiilor. „Dezvoltăm un instrument nou cu ajutorul inteligenţei artificiale“

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 18 iulie 2024 70 afişări

Toni Mandin, Mihai Costea şi Georgiana Voinea sunt trei tineri care în urmă cu cinci ani au puse bazele unei platforme online menite să faciliteze raportările de mediu obligatorii pentru companii.

În acest moment, portofoliul WasteBill numără peste 500 de clienţi – companii şi consultanţi.

Toni Mandin, Mihai Costea şi Georgiana Voinea sunt trei tineri care în urmă cu cinci ani au puse bazele unei platforme online menite să faciliteze raportările de mediu obligatorii pentru companii.

„WasteBill este o platformă online de mediu creată pe principiul one-stop-shop, cu scopul de a ajuta companiile să fie atente la legislaţia de mediu. În acest moment, aplicaţia WasteBill integrează trei module – Gestiunea deşeurilor, Academia de mediu şi Marketplace-ul de mediu“, a explicat Toni Mandin la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero. Prin modulul Gestiunea deşeurilor, este digitalizat procesul de raportare a cantităţilor de deşeuri pe care le produce o companie.

Academia de mediu ajută responsabilii de mediu să se educe în domeniu. Marketplace-ul de mediu facilitează interacţiunea dintre companii şi furnizorii de servicii de mediu.

Orice companie are responsabilitatea gestionării deşeurilor. Este, de exemplu, echivalentul raportărilor financiare la ANAF, doar că pe partea de mediu. Noi transpunem diversele raportări pe hârtie în formatul digital. Din păcate, Ministerul Mediului nu are un sistem digital care să ne permită să transferăm datele direct către ei, dar am înţeles că se lucrează la o astfel de platformă. De aceea, tot clienţii sunt cei care trimit datele către minister“, a spus Mihai Costea.

În acest moment, portofoliul WasteBill numără peste 500 de clienţi – companii şi consultanţi. Oferta cuprinde conturi de companii, în care firma îşi gestionează deşeurile, şi conturi de consultanţi, care au în portofoliu mai multe companii. Contul de companie costă 30 de euro pe lună, iar cel de consultant costă 4,97 euro pe lună per punct de lucru de firmă din portofoliu. „Clienţii noştri sunt în general din zona de import-export, din industria transporturilor, din auto. În final, orice companie este generatoare de deşeuri şi este obligată să facă raportările de deşeuri.“

Ideea WasteBill a pornit de la Georgiana Voinea, una dintre fondatoare. Ea era şi încă este expert de mediu şi se afla în căutarea unei soluţii care să-i faciliteze munca. Toni Mandin este specialist în marketing, Mihai este programator şi aşa a luat naştere echipa.

„La început fiecare a venit cu bani de acasă pentru investiţie, cam 5.000 de euro de fiecare, iar la un moment dat am aflat despre un grant, Climate-KIC Accelerator. A fost un concurs, am participat cu un pitch şi la final au fost desemnate şase firme câştigătoare, printre care şi WasteBill. Am primit o finanţare de 20.000 de euro, bani nerambursabili, cu care am putut să ne organizăm cu aspectele legale.“

În acest moment, WasteBill a ajuns în stadiul în care este pe breakeven şi nu mai raportează pierderi, iar fondatorii nu mai sunt nevoiţi să aducă bani de acasă. Planul lor este ca, începând de anul acesta, să meargă pe creştere.

„Dezvoltăm acum, cu ajutorul inteligenţei artificiale, un instrument care să poată sfătui un client exact ce are de făcut în domeniul gestionării deşeurilor. Momentan, soluţia este în faza de testare şi urmează să fie lansată.“

Contul de companie costă 30 de euro pe lună, iar cel de consultant costă 4,97 € pe lună per punct de lucru de firmă din portofoliu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.