Afaceri de la Zero. Stup Edition. Octavia şi Sabin Briceag au creat Astronautul Roz, un business care dezvoltă şi realizează software la comandă pentru firmele mici. „Când am început aveam doar două laptopuri şi 800 de lei“

Autor: Alexandra Matei Postat la 11 iunie 2024 14 afişări

Octavia şi Sabin Briceag, soţ şi soţie, au creat împreună Astronautul Roz, un business care vine în sprijinul antreprenorilor mici cu soluţii software personalizate. Ei au pornit pe drumul antreprenoriatului în 2017, când au hotărât să pună bazele acestui proiect.

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Octavia şi Sabin Briceag au creat Astronautul Roz, un business care dezvoltă şi realizează software la comandă pentru firmele mici. „Când am început aveam doar două laptopuri şi 800 de lei“

Companiile antreprenoriale mici care ajung la Astronautul Roz vin din toate domeniile şi au nevoie de diverse soluţii software, cum ar fi site-uri de prezentare, magazine online, dar şi sisteme mai complexe, precum platforme, soluţii de CRM sau ERP Printre cele mai cerute soluţii se numără sincronizarea magazinelor online cu cele fizice, soluţii custom de POS, soluţii de integrare cu curierii sau automatizări de contracte ori facturi.

Octavia şi Sabin Briceag, soţ şi soţie, au creat împreună Astronautul Roz, un business care vine în sprijinul antreprenorilor mici cu soluţii software personalizate. Ei au pornit pe drumul antreprenoriatului în 2017, când au hotărât să pună bazele acestui proiect.

„Eram foarte tineri când am început să ne gândim la ideea de a ne face o firmă. Aveam 24 de ani, lucrasem câţiva ani în Bucureşti şi am decis că e momentul să facem ceva împreună, să luăm atuurile fiecăruia şi să creăm ceva pe propriile puteri. Am luat de la mine creaţia, fiind înainte grafician şi terminând o facultate de grafică şi de la Sabin programarea, chiar dacă el a terminat o facultate de muzică. Am îmbinat creaţia cu programarea şi aşa s-a născut Astronautul Roz”, a povestit Octavia Briceag.

Sabin Briceag este cel care se ocupă de programare în business. Prima sa legătură cu acest domeniu a fost în facultate, când hotărâse să îşi găsească un job part-time pentru a se întreţine, iar de la a lucra cu jumătate de normă în IT până la a dezvolta propriul business nu fost decât un pas. Octavia se ocupă de imaginea businessului şi este responsabilă pe partea de creaţie, având şi un training în publicitate. Tot ea este cea care a venit cu ideea numelui, un nume neobişnuit pentru o afacere în IT. „Atunci când te gândeşti la IT îţi vin în cap nume plictisitoare, aşa că ne-am decis să mergem în direcţia opusă, cu un nume care să îţi rămână în minte”, a explicat ea.

Pentru cei doi, cea mai grea perioadă a fost pandemia. Atunci, o bună parte dintre clienţii businessului au pus pe hold investiţiile, ceea ce s-a simţit la nivel de afacere.

Însă, spun ei, în acea perioadă au avut parte de sprijinul familiei, s-au mutat din Piteşti, oraşul natal, la ţară şi au trecut, în cele din urmă, cu bine peste provocări. Familia, spune Sabin Briceag, le-a fost alături încă de la începutul proiectului Astronautul Roz. „Când am pornit proiectul, ne-am mutat din Bucureşti înapoi la Piteşti. Atunci când am început aveam doar două laptopuri şi 800 de lei, iar familia a fost cea care ne-a sprijinit”, a detaliat el.

Cei doi antreprenori au găsit un sprijin important şi în Stup, hub-ul pe care Banca Transilvania l-a creat pentru a fi alături de antreprenori şi de businessurile lor. Anul trecut, după ce au accesat un credit prin Banca Transilvania, soţii Briceag au aflat despre Stup, iar la scurt timp Sabin Briceag s-a înscris în programul Sprint în antreprenoriat, prin care a învăţat să gestioneze mai bine cheltuielile în business, să refacă strategia de preţuri şi să negocieze cu clienţii.

Totodată, în Stup, ei au găsit şi instrumente care i-au ajutat în business. „Primul lucru pe care l-am luat a fost semnătura digitală”, a mai adăugat antreprenorul.

Astronautul Roz are anual în jur de 14 clienţi, firme mici din toate domeniile, care au nevoie de diverse soluţii software, cum ar fi site-uri de prezentare, magazine online, dar şi sisteme mai complexe, precum platforme, soluţii de CRM sau ERP. Cei doi fondatori oferă, totodată, şi partea de consultanţă.

Printre cele mai cerute soluţii, menţionează Sabin Briceag, se numără sincronizarea magazinelor online cu cele fizice, soluţii custom de POS, soluţii de integrare cu curierii sau automatizări de contracte ori facturi.

„Capacitatea noastră este mult mai mare de 14 clienţi. Avem deja un colaborator care lucrează full time cu noi şi alţi mici colaboratori pe diverse servicii, atunci când este nevoie”, a mai adăugat el.

Astronautul Roz a avut anul trecut o cifră de afaceri de 197.000 de lei şi un profit de 82.000 de lei. Anul 2022 a fost mai bun decât 2023, spun cei doi, iar anul acesta ei se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri cu 50% faţă de anul precedent.

Cel mai greu lucru în business, spune Octavia Briceag, a fost incertitudinea. La început, îşi aminteşte ea, era foarte greu să trăiască fără a şti când vor încasa următoarea factură. Însă, în timp, ei s-au obişnuit cu ideea de risc, iar cea mai importantă realizare este că au rezistat în toţi aceşti ani pe piaţă.

În cinci ani, cei doi antreprenori văd Astronautul Roz cu o echipă mai mare şi cu un birou propriu şi îşi doresc să dezvolte două noi zone în business – partea de software sub formă de abonament şi zona de ilustraţie.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.