De ce eliminarea subventiilor ar putea falimenta industria avicola?
Daca de la 1 ianuarie subventia pentru carnea de pasare va fi eliminata, iar locul ei nu va fi luat de o alta forma de ajutor de stat, crescatorii de pasari au anuntat ca vor majora preturile cu minim 20% pentru a supravietui.
"Daca mentine preturile la acelasi nivel, dam faliment", a declarat Camleia Hoinarescu, directorul de marketing Agroli, cu ocazia sarbatoririi a 50 de ani de la infiintarea Avicola Crevedia, una din cele trei firme ale grupului.
"Daca pana acum trendul era de crestere a productiei interne si reducere a importurilor, evolutia se va inversa in favoarea importurilor, daca va fi eliminata subventia", a adaugat Hoinarescu. In 2008 consumul intern de carne de pasare a fost de 400.000 tone, dintre care un sfert a provenit din import.
In momentul de fata subventia pentru crescatorii de pasari este de 1,6 lei pe cap de pasare. Pentru Avicola Crevedia, companie care detine ferme cu o capacitate de 2 milioane de pasari pe ciclul de productie, subventiile aduc venituri de peste 7,5 milioane de euro anual, potrivit calculelor Business Magazin. Spre comparatie, o ferma de porci de 2.000 de capete primeste de la stat o subventie de 120 lei pe cap de animal, ceea ce inseamna un venit anual de 170.000. Diferenta se explica prin ciclul de productie mult mai scurt, de doar 34 de zile, in cazul pasarilor, comparativ cu restul animalelor.
Cifra de afaceri a Avicolei Crevedia este estimata sa ajunga la 41 milioane euro la sfarsitul acestui an, aferenta unor vanzari de 22.500 tone, cu 21% mai mari decat anul trecut. Subventia acordata de catre stat reprezinta asadar in 2009 aproximativ 18% din cifra de afaceri a companiei, fiind o sursa importanta de venituri. Daca se va renunta la orice forma de ajutor de stat pentru a sustine industria avicola, producatorii sustin ca profitabilitatea va fi afectata.
Agroli Group a incheiat deja un plan de integrare a businessului, pentru a optimiza costurile si a controla productia. Astfel, compania a investit 7 milioane euro intr-o fabrica de nutreturi combinate, cu o capacitate de 20 de tone pe ora, care produce hrana pentru pasari. Deasemenea, a concentrat productia puilor de o zi la Avicola Tartasesti, pentru a furniza pasari pentru popularea fermelor si a dezvoltat o divizie pentru comercializarea oualor, Jackmorris. Productia pasarilor pentru carne este realizata in cadrul Avicolei Crevedia.
Agroli Group a reusit sa isi majoreze cota de piata de la 8% la 11% in acest an, fiind al treilea mare jucator din industrie, dupa Transavia si Agricola Bacau. La nivel de grup, cifra de afaceri pentru 2009 este estimata sa ajunga la 70 milioane euro, cu 19% mai mare decat cea raportata anul trecut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro