Airbus Helicopters şi Ministerul Economiei semnează în 4 septembrie actul vizând producerea pieselor pentru Super Puma
Ministerul Economiei şi Airbus Helicopters vor semna, în 4 septembrie, un act oficial prin care la IAR Ghimbav vor fi produse piese pentru elicopterele Super Puma, a anunţat deputatul PSD de Braşov Emil Niţă, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Deputatul PSD Braşov Emil Niţă a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că actul oficial va fi semnat la Bucureşti, la Ministerul Economiei, în data de 4 septembrie.
"La Bucureşti. în 4 septembrie va fi semnat memorandumul între Ministerul Economiei şi firma Airbus Helicopters prin care la IAR Ghimbav se vor produce piese pentru elicopterele Super Puma. Din partea României documentul va fi semnat de ministrul Economiei, Constantin Niţă, iar la ceremonie va fi prezent şi preşedintele companiei Airbus Helicopters“, a spus Emil Niţă.
Deputatul braşovean a precizat că face acest anunţ pentru a pune capăt speculaţiilor cu privire la faptul că Airbus Helicopters ar căuta o altă locaţie.
"Cifra investiţiei de la Ghimbav va fi menţionată în memorandumul care va fi semnat pe 4 septembrie. Pe noi ne interesează cel mai mult crearea de noi locuri de muncă menite să producă plusvaloare pentru societatea românească", a mai spus deputatul PSD Braşov.
În urma investiţiei Airbus, ar urma să se creeze aproxiamtiv 700 de noi locuri de muncă la Ghimbav, potrivit sursei citate.
Acţionarii IAR Braşov, companie controlată de stat, au hotărât la finele lunii iulie să pună la dispoziţia Airbus Helicopters un teren de 15.000 de metri pătraţi pentru producţia de elicoptere Super Puma în România, precum şi intrarea indirectă în acţionariatul firmei din România a Airbus Helicopter.
IAR Braşov va pune la dispoziţia Vadstena, firma înregistrată de Airbus Helicopters în România, un teren cu suprafaţa de 15.000 de metri pătraţi în localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, pe baza unui contract de superficie (se păstrează dreptul de proprietate asupra terenului pe care vor fi construite clădirile - n.r.).
Pe terenul respectiv Vadstena urmează să construiască o hală industrială în suprafaţă de 8.550 de metri pătraţi, destinată proiectului pentru producerea elicopterelor de tip SuperPuma MK1 în România.
Astfel, terenul va fi pus la dispoziţia Vadstena pe durata derulării proiectului privind producerea elicopterelor de tip SuperPuma MK1 în România, dar nu mai mult de 99 de ani, în timp ce preţul trebuie să fie cel puţin egal cu cel stabilit de o firmă autorizată de evaluare.
Totodată, acţionarii au aprobat ca profitul rămas nerepartizat, cumulat la nivelul anului 2013, cuvenit IAR din partea Eurocopter România, să fie utilizat pentru fondul de dezvoltare şi cumpărarea unei participaţii la Vadstena, având în vedere calitatea IAR de acţionar al Eurocopter România.
Intrarea indirectă în acţionariatul firmei din România a Airbus Helicopters se va face numai după încheierea unui acord între Airbus Helicopters, Vadstena, Eurocopter România şi IAR, care să stipuleze strategia pentru repartizarea profiturilor celor două companii controlate de Airbus Helicopters, astfel încât IAR să aibă garanţia că va încasa dividende în anii în care oricare dintre cele două companii înregistrează profit.
Elicopterul Super Puma are două locuri pentru piloţi şi până la 19 locuri pentru pasageri. Aparatul are, în versiunea EC225, o rază de acţiune de 1.135 de lilometri şi poate atinge o viteză maximă de 345 km/h.
Elicopterele din familia Super Puma sunt recunoscute pentru aspectul robust, capacitatea foarte bună de ridicare a încărcăturii şi abilitatea de operare în condiţii de mediu ostile.
Airbus Helicopters, denumită anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial, şi este prezentă în România prin Eurocopter România, unde deţine 51% din acţiuni, diferenţa fiind controlată de IAR.
Eurocopter România, creată în 2002, a dezvoltat activităţi legate de piaţa civilă şi militară şi este principalul centru industrial din cadrul grupului care execută lucrări de reparaţie/revizie şi modernizare pentru elicopterele Puma şi Alouette de pe piaţa mondială.
Din 2008, Eurocopter România a lansat activităţile pentru elicopterele Super Puma, asigurând lucrările aferente de întreţinere, reparaţiile capitale şi upgrade-urile.
Fabrica IAR Braşov, înfiinţată acum 90 de ani, a produs până în 1945 peste 1.000 de avioane de diferite tipuri, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost transformată în unitate de producţie de tractoare.
În 1968, fabrica de avioane a fost redeschisă sub numele ICA Braşov şi s-a specializat în producţia de elicoptere în parteneriat cu Aerospatiale Franţa, în prezent subsidiară a Eurocopter.
IAR este listată pe piaţa Rasdaq a BVB, iar Ministerul Economiei deţine 64,9% din acţiuni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro