O nouă alianţă vrea să ameninţe ordinea mondială: După ce Putin a părăsit ultimul tratat nuclear în picioare, Rusia şi China promit să îşi consolideze legăturile în pofida "presiunilor" internaţionale. Cel mai înalt diplomat chinez: Suntem pregătiţi să ne menţinem concentrarea strategică şi determinarea alături de Rusia
Vladimir Putin şi Wang Yi, cel mai înalt diplomat al Chinei, au promis să consolideze legăturile dintre cele două ţări în ciuda "presiunilor din partea comunităţii internaţionale", înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, scrie FT.
Vizita lui Wang la Moscova, prima efectuată de un oficial chinez de rang înalt de când Putin a ordonat invazia de anul trecut, evidenţiază relaţia tot mai strânsă dintre preşedintele rus şi omologul său chinez Xi Jinping, în timp ce războiul se prelungeşte în al doilea an.
"Suntem pregătiţi să ne menţinem concentrarea strategică şi determinarea alături de Rusia", a declarat Wang în timp ce se întâlnea miercuri cu Putin. El a adăugat că cele două părţi vor aprofunda "încrederea reciprocă politică şi cooperarea strategică".
Beijingul a oferit un colac de salvare economică Moscovei, în contextul sancţiunilor occidentale, intensificând achiziţiile de exporturi energetice ruseşti. De asemenea, a crescut furnizarea de componente tehnice pe care Rusia nu le mai poate importa din ţările occidentale din cauza sancţiunilor.
"Relaţiile dintre China şi Rusia au rezistat presiunii din partea comunităţii internaţionale şi se dezvoltă într-un mod foarte stabil pe fondul unei situaţii internaţionale foarte complexe şi în schimbare", i-a spus Wang lui Putin.
Călătoria sa face parte dintr-un turneu diplomatic în Europa după încheierea a trei ani de izolare a Chinei în cadrul politicii "zero Covidiu" a lui Xi.
După ce s-a întâlnit cu Wang la sfârşitul săptămânii, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei pentru a-şi reface arsenalul, epuizat de un an de război de uzură şi împiedicat de sancţiuni împotriva lanţurilor de aprovizionare a industriei sale de apărare.
Beijingul a negat acuzaţiile şi a acuzat Occidentul că a alimentat conflictul prin furnizarea de armament avansat Ucrainei.
Înaintea întâlnirii cu Putin, Wang s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi cu secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev la Moscova.
Patruşev i-a spus marţi lui Wang că Rusia va sprijini China în Taiwan - insula asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea - precum şi în regiunile controlate de chinezi, Xinjiang, Tibet şi Hong Kong, despre care a spus că sunt "folosite de Occident pentru a discredita China".
În cadrul întâlnirilor cu înalţi oficiali occidentali la conferinţa de securitate de la Munchen din weekend, Wang a prezentat un plan de pace pe care China îl va anunţa vineri, la prima aniversare a invaziei.
Deşi China nu a făcut publice detalii despre acest plan, diplomaţii occidentali sunt profund sceptici cu privire la eforturile Chinei, după ce aceasta nu a condamnat invazia lui Putin, a salutat un parteneriat "fără limite" cu Moscova şi a ajutat la susţinerea economiei ruseşti.
Xi s-a întâlnit cu Putin anul trecut, dar nu a mai vorbit cu preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, de la invazie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro