Alimente expirate, vitrine frigorifice cu rugină şi alte nereguli pe litoral

Autor: Andreea Tobias Postat la 05 mai 2023 23 afişări

Protecţia Consumatorului a găsit ingrediente expirate, vitrine frigorifice cu rugină şi alte nereguli în restaurantele de pe litoral. ANPC a dat 47 de amenzi şi a închis temporar 6 operatori.

Alimente expirate, vitrine frigorifice cu rugină şi alte nereguli pe litoral

În perioada 25 aprilie - 2 mai, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de acţiuni de control, ca parte a activittăţii Comandamentului de Vară 2023, în zonele: litoralul Mării Negre, Bucovina, Maramureş, Valea Prahovei şi zona Braşov, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale.

Comisarii au controlat 101 operatori economici care activează în staţiunile de pe malul Mării Negre, precum şi pe cele aflate în perimetrul de desfăşurare a festivalurilor organizate aici.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:

- 47 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 525.000 lei

- 83 de avertismente

- oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman pentru produse în valoare totală de circa 45.000 lei

- oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, în cazul a 6 operatori economici.

Dintre cele mai importante abateri constatate, ANPC menţionează:

- folosirea la preparare a unor ingrediente diferite faţă de cele înscrise în meniu sau fără a avea traducerea în limba română a informaţiilor, pe etichete

- folosirea la preparare a unor ingrediente cu data limita de consum depăşită

- utilizarea unor materii prime fără informaţii privind data de decongelare sau cea de producţie

- decongelarea produselor la temperatura ambientală

- folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu pete de rugină în exterior

- prepararea şi comercializarea unor produse alimentare fără a avea protecţie faţă de mediul înconjurător, riscând contaminarea acestora

- nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor

- neafişarea în listele meniu a ingredientelor conţinute de preparate

- utilizarea unor cântare neomologate

- folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, nerecomandate în alimentaţia publică sau a unor instrumente de servire neprotejate individual (paie neambalate, în zona de bar)

- utilizarea unor coşuri de gunoi fără capac şi pedală de acţionare, aceasta ducând la contaminarea preparatelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anpc,
cpntroale,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.