ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?

Autor: Andreea Tobias Postat la 19 iulie 2024 5382 afişări

ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?

ANAF a făcut, în iunie, peste 4.000 de controale fiscale, o creştere de 26,73% faţă de iunie anul trecut.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală desfăşoară două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul:

- emiterea notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale sau de a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.

- efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv:

- inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost înştiinţaţi prin Notificarea de Conformare

- controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

„Vedem o eficientizare reală a activităţilor de control fiscal şi control antifraudă, ce sunt îndreptate faţă de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. Odată cu instrumentele digitale pe care le calibrăm mai bine de la lună la lună, selecţia pentru inspecţii fiscale s-a mutat deja în sfera algoritmilor analizei de risc. Deşi la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancţiuni, ceea ce ne arată o creştere a nivelului de eficienţă. Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm şi să respectăm contribuabilii oneşti, permiţându-le să îşi desfăşoare activitatea fără intervenţii inutile din partea autorităţilor fiscale”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

În luna iunie 2024, pentru creşterea conformării voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 1.330 notificări, după cum urmează:

- 1.195 notificări de conformare emise de organele de inspecţie fiscală, pentru riscuri fiscale prezumate de 278.048.299 lei, riscurile fiscale notificate au vizat, în principal, Taxa pe Valoarea Adăugată şi impozitul pe profit

- 135 notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicaţia RO-E Transport.

De asemenea, s-au desfăşurat:

- 4.201 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind înregistrată o creştere cu 26,73%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost finalizate 3.315 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare)

Prin aceste acţiuni de control fiscal au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată cu suma de 65.844.206 lei.

- 1.783 controale antifraudă, prin care au fost estimate implicaţii fiscale în valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 18.210.144 lei, în creştere cu 87,62% comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 9.705.635 lei.

În luna iunie 2024, 69,30% din obligaţiile fiscale suplimentare urmare acţiunilor de inspecţie fiscală au fost stabilite la contribuabili care şi-au desfăşurat activitatea în următoarele activităţi din economia naţională:

- Transport şi depozitare – 34,80%

- Comerţ cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 20,32%

- Industria prelucrătoare – 14,18%.

Peste 68% din cuantumul obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecţie fiscală au fost în contul taxei pe valoarea adăugată, ceea ce confirmă angajamentul administraţiei fiscale pentru reducerea decalajului de TVA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anaf,
controale,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.