Analiză ZF. Schimbarea la faţă a comerţului modern: lupta pentru consumatori i-a adus pe toţi marii actori în „ringul“ preţurilor mici, al promoţiilor şi discounturilor

Autor: Cristina Roşca Postat la 08 august 2024 70 afişări

Ultimii ani, marcaţi de inflaţie record şi de prudenţă în comporta­mentul de consum al românilor, i-au determinat pe marii actori din comerţul modern să îşi regândească strategiile sau, în unele cazuri, chiar să îşi adapteze modelul de business la piaţă. Rezultatul? Toate reţelele internaţionale au intrat în „ringul“ preţurilor mici, al promoţiilor şi discounturilor.

Analiză ZF. Schimbarea la faţă a comerţului modern: lupta pentru consumatori i-a adus pe toţi marii actori în „ringul“ preţurilor mici, al promoţiilor şi discounturilor

Până acum câţiva ani, doar reţelele de tip discount erau cele care pariau puternic pe preţuri mici şi pe oferte  În ultimii ani însă, odată cu schimbarea comportamentului de consum al românilor, acelaşi este crezul tuturor actorilor din comerţul modern local  Aşadar, Auchan îşi transformă hipermarketurile în magazine de tip discount, Carrefour lansează o platformă de reduceri unde adaugă periodic produse, iar Mega Image anunţă că „preţurile şi promoţiile sunt două ingrediente cheie pentru businessul nostru“.

Ultimii ani, marcaţi de inflaţie record şi de prudenţă în comporta­mentul de consum al românilor, i-au determinat pe marii actori din comerţul modern să îşi regândească strategiile sau, în unele cazuri, chiar să îşi adapteze modelul de business la piaţă. Rezultatul? Toate reţelele internaţionale au intrat în „ringul“ preţurilor mici, al promoţiilor şi discounturilor.

Până acum câţiva ani, doar reţelele de discount erau cele care pariau puternic pe preţ. În ultimii ani însă, odată cu schimbarea comportamentului de consum al românilor, acelaşi este crezul tuturor actorilor din comerţul modern local.

Aşadar, Auchan îşi transformă hipermarketurile în magazine de tip discount, Carrefour lansează o platformă de reduceri unde adaugă constant produse, iar Mega Image anunţă că „preţurile şi promoţiile sunt două ingrediente cheie pentru businessul nostru“.

Discounterii la putere

Magazinele de tip discount au avut priză la consumatorii din Occident, din state precum Germania, spre exemplu, de mai multă vreme. În România, acest format a început să câştige teren mult mai recent, popularitatea maga­zinelor cunoscute pentru preţurile mici fiind susţinută mai ales de expansiunea rapidă a Lidl şi Penny, cei doi jucători mari din sector.

În segmentul discounterilor mari este activ şi Supeco, un format al Carrefour, însă reţeaua e mult mai puţin extinsă faţă de celelalte două, care au fiecare 350-400 de unităţi în România.

În 2023, magazinele de discount au devenit principala destinaţie de cumpărături a românilor, depăşind în premieră hipermarketurile, unităţi de mii de metri pătraţi, cu zeci de mii de articole la raft, arată datele studiului Consumer Panel Services GfK România. Această schimbare istorică a venit în contextul în care românii sunt tot mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii, dat fiind că inflaţia record din 2022 şi 2023 le-a redus puterea de cumpărare.

Schimbări de direcţie

În aceste condiţii, unii actori au decis să îşi încerce norocul în acest segment tot mai popular.

Cel mai concludent exemplu este cel al Auchan, care chiar a lansat brandul de discount ATAC Hiper Discount by Auchan, sub care şi-a rebranduit o serie de hipermarketuri.

Compania a intrat pe formatul de discount iniţial în 2023, prin remodelarea a două magazine, iar apoi mai puternic în 2024, prin lansarea brandului ATAC.

„Activitatea noastră fundamen­tală a fost cea din hipermarket, cu asta am început. (...) În 2023, am lansat Auchan Discount, iar anul acesta am transformat unele maga­zine de tip hipermarket în discount ATAC. Este o relansare a unui format pe care noi îl aveam“, spunea recent Tiberiu Dăneţiu, marketing director în cadrul retailerului Auchan.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

„Am restrâns şi optimizat gamele, am controlat mult mai bine elementele de cost şi am putut să oferim preţuri mai mici, atât unitar (la bucată) cât şi la pachete.“

El adăuga că acesta este un format puternic de discount, cu preţuri sensibil mai mici decât media pieţei. Executivul nu oferea cifre.

Această reconfigurare a unui format vine în contextul în care tot mai multe voci spun că era hipermarketului a apus, oamenii fiind acum mai orientaţi către discount sau proximitate. Cele două sunt modele diferite, unul mizând pe preţ, iar altul pe poziţionarea în "drumul" clientului. Acesta din urmă e de altfel un format cunoscut pentru că nu are cele mai mici preţuri, dar pe care consumatorii îl aleg pentru că le e comod. De regulă, aceste magazine sunt vizitate fie pentru cumpărături de ultim moment, fie pentru produse de consum imediat.

Proximitate, dar cu ce preţ?

Totuşi, chiar şi în cazul acestor magazine, preţul rămâne un argument important, după cum spune Jesper Lauridsen, COO pentru Europa Centrală şi de Sud-Est în cadrul gigantului belgiano-olandez Ahold Delhaize, ce deţine local reţeaua de supermarketuri şi magazine de proximitate Mega Image. În România, grupul are supermarketurile cu acelaşi nume şi magazinele de proximitate Shop & Go.

"Nu e doar despre discount aici. Totuşi, atât în România cât şi în toată lumea, pe fondul inflaţiei, remarcăm o sensibilitate crescută la preţ. Asta înseamnă downtrading, înseamnă că de la un brand mediu oamenii se pot duce către unul cu preţ mic, înseamnă o orientare mai mare către mărci private. Vedem că există o schimbare în comportamentul consumatorilor."

Polarizarea socieţii e şi ea tot mai evidentă. Toate costurile au crescut, presiunea e mai mare, e normal, spunea recent executivul.

"Noi trebuie să ne păstrăm relevanţa faţă de discounteri. Trebuie să fim competitivi, dar trebuie să avem produse care să ne diferenţieze. Credem că preţul contează şi va continua să conteze. Mega Image e puternic pe preţuri, suntem bine poziţionati chiar şi în lupta cu discounterii. Nu ne permitem să nu fim puternici. Preţurile şi promoţiile sunt două ingrediente cheie pentru businessul nostru."

Promoţii, discounturi şi oferte

Această "modă" a ofertelor şi a promoţiilor a reapărut în prim-plan în 2023, după o perioadă de relativă pauză, mai exact după o perioadă de bunăstare, de creştere a puterii de cumpărare şi de uptrading.

Magazinele moderne care vând bunuri de larg consum, fie că e vorba de alimente, băuturi, produse de îngrijire personală sau a locuinţei, au apelat anul trecut mai mult decât oricând în ultimii ani la oferte, reduceri şi promoţii, în încercarea de a mai anima apetitul de consum al românilor, apetit care a fost lovit din plin de inflaţia record.

Astfel, produsele la promoţie au ajuns să deţină o pondere valorică de peste 20% în totalul achiziţiilor FMCG realizate de gospodării (excluzând aici articolele din categoria fresh food), arată datele Consumer Panel Services GfK România. Mai exact, unu din cinci lei cheltuiţi de români la shopping a mers în 2023 către bunuri de larg consum aflate la ofertă.

În aceste condiţii, retailerul Carrefour România a lansat o platformă de reduceri sub numele "Minus la sută". În luna mai a fost lansată o primă etapă, iar recent oficialii grupului au spus că iniţiativa se prelungeşte şi, totodată, au fost adăugate şi 500 de noi produse, astfel programul oferindu-le clienţilor peste 1.700 de articole - mărci propii, dar şi produse de brand local ori internaţional - la preţ redus. Bunuri sunt semnalizate la raft prin mesajul "?Produs cu preţ redus?".

Aşadar, lupta pentru consumatori i-a adus pe toţi marii actori în "ringul" preţurilor mici, al promoţiilor şi discounturilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.