Anii vacilor slabe. Problema viitorului guvern este simplă şi gravă: cum să evite majorarea taxelor
Guvernul ce va rezulta în urma alegerilor de Moş Nicolae trebuie să aducă bunăstare tuturor. Dar anii vacilor slabe l-au prins cu hambarul gol. Cum să crezi că vei primi ceva de la cineva care merge pe drum cu pantalonii rupţi în fund?
La alegerile trecute, PSD a câştigat cu un program care propunea majorarea puternică a salariilor şi spitale noi.
Este greu de spus ce au votat atunci oamenii: creşteri de salarii şi pensii sau spitale noi.
Un lucru este clar: un deziderat l-a exclus pe celălalt. “Anvelopa salariilor” din administraţie a crescut de la 8% din PIB la 11%, în doar trei ani. Când 34% din veniturile bugetului consolidat merg în salarii publice (media UE este de 22%), nu mai ai bani pentru spitale. Ne uităm acum în jur şi zicem că ne-ar fi prins bine cele opt spitale regionale promise. Dar, dacă ar fi fost construite, nu ar fi existat bani pentru majorarea salariilor şi a pensiilor. Cum o dai, cum o întorci, tot rău iese.
Acum, ce-a păpat lupul, bun păpat rămâne. Dacă nu am putut în anii “vacilor grase”, ce vom face în anii “vacilor slabe”? Nu ai strâns niciun bob de grâu în hambare, în anii “vacilor grase”. Iar acum trebuie să-ţi fierbi ghetele şi să le sugi cuiele din talpă ca să-ţi ţină de foame.
Toate partidele au promis reduceri de taxe, în campanie. Şi uluitoare creşteri de cheltuieli (desigur cheltuieli de investiţii – “Bubico, şezi mumos, mama!”).
Nu se mai poate însă cu noi reduceri de taxe şi cu creşteri de cheltuieli, în aceeaşi vreme.
Problema viitorului guvern – indifernent dacă va fi al PNL sau al PSD - este simplă şi gravă: cum să evite majorarea de taxe. Nu cum să reducă taxele – cum promit PNL, PSD sau USR/Plus.
Deficitul bugetar este la 9-10% din PIB, în acest an, adică de peste 100 de miliarde de lei. Iar criza medicală nu l-a accentuat decât cu 3 puncte procentuale din PIB, atât, prin urmare avem un deficit structural ce se va întinde peste ani. Ar fi o minune dacă va ajunge la 7% din PIB, în anul ce vine. Vor fi ani în care vom cheltui – vorbim de administraţia publică - mult peste puterile noastre de a câştiga. O majorare a taxelor ar fi inevitabilă, în această situaţie. Dar aceasta ar adânci răul.
Cum să eviţi majorarea de taxe? Aceasta va fi marea problemă a viitorului guvern.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro