Apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron către Uniunea Europeană: Trebuie să investim mai mult în produsele europene pentru a face faţă concurenţei Statelui Unite şi Chinei

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 28 mai 2024 32 afişări

Apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron către Uniunea Europeană: Trebuie să investim mai mult în produsele europene pentru a face faţă concurenţei Statelui Unite şi Chinei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Uniunea Europeană trebuie să înceteze să mai fie naivă în faţa concurenţei tot mai mari din partea SUA şi a Chinei, reiterând apelurile pentru o strategie de „cumpărare europeană” în sectoare cheie, cum ar fi cel al apărării, scrie Bloomberg.

De asemenea, el a cerut dublarea finanţării publice a UE, adăugând că generaţia actuală se confruntă cu un „zid de investiţii” fără precedent pentru a plăti pentru securitate, tranziţia climatică, inteligenţa artificială şi alte provocări.

„Avem nevoie de o mai mare concentrare asupra resurselor autohtone”, a declarat Macron într-un discurs la Dresda, în a doua zi a unei vizite de stat în Germania. „Mergeţi în China, mergeţi în SUA! Vrem să dezvoltăm comerţul, dar cu toate acestea, trebuie sa ne concentrăm şi pe preferinţele noastre naţionale”.

Preşedintele a declarat că UE are nevoie de o „preferinţă europeană” în sectoare precum apărarea, fiind necesar să creeze o strategie de „cumpărare europeană”, alături de un set de reguli comerciale care să construiască clauze de reciprocitate şi concurenţă loială.

„Să ne dublăm bugetul european, fie prin strategii comune de împrumut, fie prin instrumente deja existente”, a adăugat Macron. „De două ori mai multe investiţii publice în Europa! Impreună vom reuşi!”

Macron se află într-o vizită de stat de trei zile care îi va testa capacitatea de a depăşi diferenţele cu cancelarul german Olaf Scholz şi de a găsi un teren comun în chestiuni care variază de la ajutorul militar acordat Ucrainei şi aprofundarea pieţelor de capital, până la comerţul cu China.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.