Aplicaţii inovative ale tinerilor la Cluj: transport verde, consiliere psihologică, turism

Autor: Laura Buciu Postat la 04 noiembrie 2022 41 afişări

Aplicaţii inovative pentru transport verde, consiliere psihologică, turism local sau agricultură au fost premiate la Gala Academiei DpIT 2022, la care au participat elevi şi studenţi din toată ţara, iar produsele inovative au fost realizate în cele şase luni de educaţie practică în cadrul Academiei.

Aplicaţii inovative ale tinerilor la Cluj: transport verde, consiliere psihologică, turism

Un network de dockless e-bike sharing, o aplicaţie care îi oferă utilizatorului diferite tipuri de consiliere psihologică, un sistem eficient de smart lockers cu o gamă variată de funcţionalităţi, o aplicaţie care eficientizează şi simplifică procesul de programare pentru doctori şi pacienţi sau o aplicaţie care îşi propune mai multă siguranţă pentru alpiniştii utilitari sunt câteva din proiectele premiate la Gala Academiei DpIT 2022. Autorii lor sunt elevi şi studenţi din toată ţara, iar produsele inovative au fost realizate în cele şase luni de educaţie practică pe care le-au urmat în cadrul Academiei DpIT.

Asociaţia „Descoperă-ţi pasiunea în IT” (DpIT) a organizat ieri festivitatea de încheiere a celei de-a VIII-a ediţii a programului „Academia DpIT”, în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune produse tech dezvoltate de tinerii inovatori în timpul programului de educaţie practică şi mentorat pe care l-au urmat timp de şase luni (prezentate, la finalul ciclului de instruire, publicului ca proiecte de absolvire şi evaluate de o comisie de specialitate).

Comisia de jurizare a fost formată din Prof.PhD. Simona Motogna, vicepreşedinte Senat Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj (preşedintele comisiei), Valentin Filip, Vice President Product Investments la Fortech, Ionuţ Muntean, Group Leader Innovation and University Cooperation la Bosch Engineering Center Cluj, Alexandru Luchiian, Software Engineer la Accenture Industry X, Florin Fleştea, Technical Lead la Nagarro România, Vlad Lazăr, Engineering Manager la Telenav, conf.

Camelia Avram, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Adrian Pintea, inspector şcolar de specialitate Informatică la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, precum şi Andrei Kelemen, director executiv al Cluj IT Cluster.

„Academia DpIT rămâne un program de suflet pentru Fortech, în care am fost implicaţi de la bun început. Am urmărit cu mândrie cum acest program local a crescut şi s-a maturizat, ajungând deja la a 8-a ediţie. Şi în acest an am fost plăcut impresionat de curiozitatea, perseverenţa, pasiunea şi creativitatea de care au dat dovadă participanţii. Am văzut idei curajoase şi ingenioase, concentrate pe rezolvarea unor nevoi reale din diferite domenii ale societăţii. Sunt convins că, folosind abilităţile dobândite şi dezvoltate în cadrul programului, tânăra generaţie va avea o contribuţie remarcabilă în comunitate. Educaţia e cea mai puternică forţă de schimbare. Prin investiţii constante în educaţie putem contribui la progres şi putem face faţă provocărilor viitorului”, precizează Călin Văduva, CEO Fortech.

„Îmi face plăcere să particip anual ca şi membru al juriului la Academia „Descoperă-ţi pasiunea în IT”, pentru că astfel am ocazia să întâlnesc elevi extrem de talentaţi şi pasionaţi. Antreprenoriatul nu este o un domeniu uşor, dar aceşti tineri curajoşi şi ambiţioşi, au ocazia participând la astfel de programe de calitate, să îşi dezvolte cu ajutorul mentorilor nişte abilităţi cheie. Anul acesta 120 de elevi şi-au prezentat proiectele şi m-a impresionat în special maturitatea echipelor şi modul lor de prezentare profesionist şi relaxat. De asemenea, m-a surprins că numărul echipelor care dezvoltă produse atât partea de software, cât şi cea de hardware, creşte în fiecare an. Felicit toate echipele şi mentorii lor pentru rezultatele extraordinare, şi le doresc mult succes pentru ediţia următoare”, a remarcat Ionuţ Muntean, coordonatorul Departamentului de inovaţie şi relaţii cu Universităţile la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca, membru în comisia de jurizare.

Premiul I, în valoare de 4.100 lei, a fost câştigat de echipa clujeană 6pak (alcătuită din Andrada Ioana Bărbos, Andrei Petru Cherecheş, Mihai Bogdan Deaconu, Luca Emil Olteanu, Darius Mihai Timar şi Marc Aurelius Vana), mentorată de Elena Bunciu de la Bosh România, pentru produsul Dash. Aplicaţia se doreşte un partener de business în lupta cu timpul, banii şi poluarea. Astfel, Dash ar fi primul network de dockless e-bike sharing din ţară, contribuind la transportul verde şi fluidizarea traficului.

Premiul II, în valoare de 3.500 lei, a fost obţinut de echipa Runtime Terror, de la Sibiu (formată din Tudor Băiaşu, Victor Călbureanu, Andrei Roman, Maria Alexandra Sofonea, Andra Uleşan şi Ştefan Vasile), mentorată de Constantin Constantinescu de la ScanStart, pentru produsul AYU. AYU este o aplicaţie care îi oferă utilizatorului diferite tipuri de consiliere psihologică pe baza unor întrebări de tip multiple-choice. De asemenea, aplicaţia permite şi setarea unui aşa numit „goal” zilnic.

Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei clujene Maacros Tech (formată din Andrei Chesăuan, Cristian Constantin, Maria Daria Dejeu, Sorana Gligor, David Rafael Rotar şi Petru Săveanu), mentorată de Flaviu Rareş Lemnariu, de la Bosh România, pentru produsul Charlock. De câte ori ţi s-a întâmplat să cari bagaje după tine prin tot oraşul sau să vrei să îţi încarci telefonul şi să nu ai unde? Charlock e soluţia pentru toate aceste probleme! Este un sistem eficient de smart lockers cu o gamă variată de funcţionalităţi. Aplicaţia permite gestionarea permanentă a bunurilor personale şi extinde confortul de acasă, prin staţiile de încărcare şi stocare plasate în puncte cheie, detectabile prin aplicaţia

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aplicaţie,
turism,
poluare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.