Banca Naţională a Elveţiei a pierdut aproape 143 de miliarde de dolari în primele nouă luni
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a pierdut 142,2 miliarde de franci elveţieni (142,60 miliarde de dolari) în primele nouă luni ale anului, a anunţat luni instituţia, în condiţiile în care creşterea ratelor dobânzilor şi întărirea francului elveţian au redus valoarea investiţiilor străine ale băncii.
Pierderea - cea mai mare din istoria de 115 ani a SNB - a fost puţin mai mare decât producţia economică anuală a Marocului (132 miliarde de dolari), dar banca centrală nu se confruntă cu falimentul datorită capacităţii sale de a crea bani, scrie Reuters.
SNB a înregistrat o pierdere de 141 de miliarde de franci din poziţiile sale în valută străină, deoarece obligaţiunile şi acţiunile cumpărate în timpul campaniei sale de stopare a aprecierii francului, un refugiu sigur, şi-au pierdut din valoare.
Cifra a inclus pierderi legate de cursul de schimb de 24,4 miliarde, deoarece francul mai puternic a redus şi mai mult valoarea participaţiilor sale, care includ participaţii la retailerul de cafea Starbucks şi la Alphabet, proprietarul Google.
Deţinerile de aur au generat pierderi de 1,1 miliarde de franci în valoare.
"Aceste pierderi pot părea mari, dar BNS nu este o companie normală", a declarat economistul UBS Alessandro Bee.
"Problema este mediul stagflaţionist în care acţiunile pierd, obligaţiunile pierd, aurul pierde, iar francul elveţian devine mai puternic. În mod normal, obligaţiunile şi aurul câştigă atunci când acţiunile pierd. Dar acest lucru nu s-a întâmplat în 2022".
"Regulile normale de faliment" nu se aplică, a adăugat el, menţionând că SNB, care a obţinut un profit de 41,4 miliarde de franci cu un an mai devreme, va fi întotdeauna lichidă atât timp cât există cerere pentru franci elveţieni.
Cu toate acestea, pierderea ar putea însemna că banca centrală opreşte anul viitor plăţile către guvernele federal şi cantonale elveţiene.
Continuarea pierderilor masive ar putea anihila fondurile proprii ale SNB, care se ridicau la 204 miliarde de franci la sfârşitul anului 2021.
SNB, care a început recent să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia, a refuzat să comenteze pierderea sau ce ar însemna aceasta pentru o plată sau pentru politica sa monetară mai restrictivă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro