BERD investeşte 15 mil. euro în compania austriacă Eldrive Holding, controlată de investitori bulgari, care operează 900 de staţii de încărcare pentru maşini electrice în România, Bulgaria şi Lituania

Autor: Cristina Bellu Postat la 14 iunie 2024 21 afişări

BERD investeşte 15 mil. euro în compania austriacă Eldrive Holding, controlată de investitori bulgari, care operează 900 de staţii de încărcare pentru maşini electrice în România, Bulgaria şi Lituania

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunţă o investiţie de capital de 15 milioane de euro în Eldrive Holding GmbH (Eldrive), operator de staţii de încărcare pentru maşini electrice în România, Bulgaria şi Lituania, care vrea să instaleze 7.400 de unităţi noi de încărcare a vehiculelor electrice (VE) în următorii patru ani, pe lângă cele 900 pe care le operează deja.

BERD va investi alături de Renalfa Solarpro Group, proprietarul Eldrive, în prima fază de dezvoltare a proiectului.

"Aceasta este prima investiţie de capitaluri proprii a BERD într-un operator de puncte de încărcare (CPO) şi suntem încântaţi să sprijinim planurile de extindere ale Eldrive în Bulgaria, Lituania şi România. Sperăm ca investiţia să deschidă calea pentru alte investiţii în infrastructura VE în întreaga regiune ", spune Sue Barrett, directorul BERD pentru infrastructură în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

În ianuarie 2024, Eldrive Holding a semnat şi cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un împrumut de 40 milioane euro pentru instalarea a 8.472 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (VE) în Bulgaria, Lituania şi România în următorii trei ani.

Obiectivul programului "Green Deal" al UE este de a ajunge la un milion de staţii publice de încărcare a vehiculelor electrice în UE până în 2025 şi la trei milioane până în 2030. În prezent, pieţele din Europa Centrală, de Sud şi de Est sunt în urma ţărilor din Europa de Vest în ceea ce priveşte disponibilitatea staţiilor de încărcare pentru vehicule electrice.

"Salutăm BERD ca investitor în Eldrive. Faptul că suntem primul CPO care primeşte o astfel de investiţie arată potenţialul şi rezistenţa strategiei şi modelului nostru de afaceri. Aceasta este o mare recunoaştere nu numai pentru Eldrive, ci şi pentru întregul sector european al mobilităţii electrice.", adaugă Stefan Spassov, CEO al Eldrive.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.