Bernie Ecclestone a plătit 100 de milioane de dolari, iar procesul de corupţie a fost închis

Autor: Adrian Petculescu Postat la 14 august 2014 65 afişări

Administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, a plătit suma de 100 de milioane de dolari (74 de milioane de euro), stabilită în timpul negocierilor cu procurorii, astfel că Tribunalul din Munchen a anunţat închiderea procesului în care omul de afaceri era acuzat de corupţie.

Britanicul în vârstă de 83 de ani a plătit în termenul de o săptămână, stabilit de instanţă, 99 de milioane de dolari Landului Bavaria şi un milion de dolari unei fundaţii pentru ajutorarea copiilor, se arată într-un comuniact al tribunalului, dat publicităţii miercuri, informează AFP.

Judecătorii au anunţat oficial închiderea procesului pentru "corupţie şi instigare la abuz de încredere", deschis la 24 aprilie. Ecclestone, care a negat acuzaţiile, risca zece ani de închisoare.

"Această decizie nu poate fi atacată cu recurs", a precizat un purtător de cuvânt al tribunalului.

După ce a scăpat de procesul penal, Ecclestone se poate confrunta cu un proces civil, deschis de banca germană BayernLB. Prima tentativă a britanicului de a ajunge la o înţelegere şi cu instituţia bancară s-a soldat cu un eşec. Ecclestone le-a propus oficialilor băncii 25 milioane de euro, dar a fost refuzat. El poate propune o altă sumă băncii, iar aceasta poate deschide un proces civil dacă nu acceptă oferta.

Tribunalul din Munchen a anunţat, la 5 august, un acord pentru încheierea procesului de corupţie în care era judecat Bernie Ecclestone, în schimbul achitării sumei de o sută de milioane de dolari de către omul de afaceri britanic, un record în Germania.

Banii pe care Ecclestone s-a angajat să-i plătească depăşesc cu mult cele 3,2 milioane de euro achitate, în 2006, de un fost CEO al Deutsche Bank, Josef Ackerman, pentru a scăpa de acuzaţiile de abuz de încredere cu circumstanţe agravante, sumă care reprezenta precedentul record.

Justiţia germană prevede posibilitatea de a retrage acuzaţiile în schimbul achitării unei sume de bani, chiar şi după ce a început procesul.

Ecclestone a scăpat astfel de o eventuală condamnare, rămânând cu cazierul nepătat. El risca să facă închisoare dacă era găsit vinovat că i-ar fi plătit 44 de milioane de dolari mită germanului Gerhard Gribkowsky, pentru ca acesta să convingă conducerea băncii de stat BayernLB la care lucra să vândă drepturile comerciale ale Formulei 1 fondului de investiţii CVC Capital Partners.

Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, în luna iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani de la Ecclestone pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vânzarea către CVC Partners.

BayernLB intrase în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari.

Banca germană a calculat că pierderea suferită în urma acestei tranzacţii se ridică la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului că angajatul său a subevaluat acţiunile.

În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FORMULA 1,
ECCLESTONE,
CORUPŢIE
/actualitate/bernie-ecclestone-a-platit-100-de-milioane-de-dolari-iar-procesul-de-coruptie-a-fost-inchis-13088501
13088501
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.