Bitcoin valorează zero şi va eşua ca monedă. Predicţia sumbră pentru cea mai importantă criptomonedă

Autor: Dorin Oancea Postat la 14 iulie 2021 744 afişări

Bitcoin valorează zero şi va eşua ca monedă. Predicţia sumbră pentru cea mai importantă criptomonedă

Nassim Nicholas Taleb, autorul „Lebedei Negre”, a apreciat într-o lucrare recentă că bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, nu a reuşit să îşi îndeplinească obiectivele de a deveni o monedă fără guvern, o acoperire împotriva inflaţiei şi o investiţie sigură, scrie CNBC.

„Puţine active din istoria financiară au fost mai fragile decât bitcoinul”, a spus el.

Taleb s-a pronunţat anterior mai favorabil despre bitcoin, în special despre potenţialul de a ajuta oamenii să ocolească controlul capitalului pe pieţe, numind-o „prima monedă organică” în prefaţa „The Bitcoin Standard” din 2018 şi „o poliţă de asigurare” împotriva controlului guvernamental asupra monedei.

În lucrarea sa recentă, „Bitcoin, valute şi fragilitate”, publicată la sfârşitul lunii iunie, Taleb, cercetător şi trader, spune că Bitcoin valorează „exact zero”, în condiţiile în care necesită o cantitate susţinută de interes pentru a se menţine.

În schimb, „aurul şi alte metale preţioase nu necesită întreţinere, nu se degradează într-un orizont istoric şi nu necesită întreţinere pentru a-şi reîmprospăta proprietăţile fizice în timp”, a spus el.

Bitcoin a fost creat în 2008 şi a fost caracterizat mereu de volatilitate, dar în anul pandemiei Covid-19 a experimentat o volatilitate extremăpe fondul crizei economice globale.

Taleb a menţionat că, în martie 2020, bitcoin a scăzut mai mult decât piaţa bursieră şi şi-a revenit „după injecţii masive de lichiditate”. Aceasta este „o dovadă suficientă că nu poate fi utilizat ca pavăză împotriva riscului sistemic”, a spus el.

Taleb spune că nu este clar ce s-ar întâmpla dacă internetul ar experimenta o întrerupere, chiar şi regională, în special dacă ar avea loc în timpul unui colaps financiar.

Taleb a menţionat că bitcoin „a menţinut o volatilitate extrem de ridicată” între 60% şi 100% „pe tot parcursul vieţii”.

„Este într-adevăr de dorit să ai cel puţin o monedă reală, nesusţinută de un guvern”, a scris el în ziarul său. „Dar noua monedă trebuie să fie atrăgătoare ca un depozit de valoare, raportată la un coş ponderat de bunuri şi servicii cu o eroare minimă.”

Pe de altă parte, oamenii combină succesul bitcoin ca monedă digitală cu succesul bitcoin ca investiţie speculativă. Pentru a fi o monedă ar fi nevoie de o anumită stabilitate, a spus Taleb.

Bitcoin a oscilat între 32.000 şi 36.000 de dolari în ultima lună, după ce a atins 40.000 de dolari la jumătatea lunii iunie.

Datele arată că tranzacţiile cu bitcoin au scăzut cu peste 40% în luna iunie a acestui an, potrivit CryptoCompare. În aceeaşi lună, preţul bitcoin a atins un minim lunar de 28.908 dolari.

Totuşi, volumul din iunie se situează în primele cinci cele mai bune luni înregistrate vreodată, potrivit datelor Kaiko.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
taleb,
bitcoin,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.