Bursă. ASF a pus în dezbatere publică proiectul pentru eficientizarea operaţiunilor la bursă, îmbunătăţirea transparenţei emitenţilor de acţiuni şi de obligaţiuni şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru autorităţile publice care vor să se finanţeze
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de Regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă în vederea publicării acestuia spre consultare publică pe site-ul ASF pentru o perioadă de 20 de zile.
Regulamentul ASF nr. 5/2018 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte cadrul legal aplicabil ofertelor publice emitenţilor ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată/în cadrul unui sistem multilateral de tranzacţionare sau al unui sistem organizat de tranzacţionare şi abuzului pe piaţă.
Proiectul de Regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 a fost elaborat în vederea actualizării şi îmbunătăţirii cadrului legal secundar aplicabil emitenţilor, în principal, în sensul soluţionării unor aspecte identificate în activitatea practică desfăşurată la nivelul ASF şi în sensul valorificării unor propuneri primite din piaţă.
De asemenea, modificările vizează şi adoptarea unor măsuri în vederea îndeplinirii unor obiective specifice incluse în Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026, respectiv în aplicarea unor prevederi ale O.U.G. nr. 71/2024. Astfel, propunerile de modificarea şi completare ale Regulamentului ASF nr. 5/2018 se referă în principal la:
• introducerea unor clarificări care să asigure o aplicare mai facilă a anumitor dispoziţii ale regulamentului, precum şi a unor noi dispoziţii privind transparenţa emitenţilor, respectiv eficientizarea derulării unor operaţiuni (e.g. - simplificarea documentaţiei pentru înregistrarea iniţială a valorilor mobiliare la ASF, reducerea unui termen ce vizează termenul de depunere a cererii de înregistrare la ASF a valorilor mobiliare etc.);
• introducerea unor dispoziţii legate de anumite cerinţe de transparenţă în cazul obligaţiunilor garantate, precum şi inserarea unor dispoziţii exprese care să clarifice anumite aspecte legate de derularea unor operaţiuni de rezoluţie a unor entităţi care au şi calitatea de emitent;
• introducerea la nivelul reglementărilor secundare a unor prevederi ca urmare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 24/2017 prin OUG nr. 71/2024, care se referă la situaţia în care o autoritate a administraţiei publice locale intenţionează să deruleze o ofertă publică/să realizeze admiterea pe o piaţă reglementată a titlurilor de datorie, în baza unui prospect aprobat de ASF (prevederi privind forma şi conţinutul prospectului, precum şi dispoziţii legate de prevederile aplicabile) sau se referă la aplicarea unor dispoziţii ale Regulamentului (UE) 2023/2361 (dispoziţii legate de limba în care se întocmesc anumite documente).
Proiectul de Regulament este pus în consultare publică aici, iar principalele modificări pot fi regăsite aici.
https://www.asfromania.ro/uploads/articole/attachments/66d85298671c7100396113.pdf
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro