Bursă: Electrica vrea aprobarea acţionarilor pentru a repartiza dividende cu un randament de 1% din profitul anului 2023 şi pentru a se finanţa cu până la 300 mil. euro prin obligaţiuni

Autor: Liviu Popescu Postat la 06 martie 2024 24 afişări

Bursă: Electrica vrea aprobarea acţionarilor pentru a repartiza dividende cu un randament de 1% din profitul anului 2023 şi pentru a se finanţa cu până la 300 mil. euro prin obligaţiuni

Compania de furnizare, distribuţie şi producţie Electrica (simbol bursier EL), la care statul român este cel mai mare acţionar, convoacă acţionarii pe 25 aprilie 2024 pentru a vota printre altele repartizarea a 40 mil. lei din profitul pe 2023 sub formă de dividende şi aprobarea unui plafon de 300 mil. euro pentru finanţarea prin obligaţiuni verzi.

Astfel, potrivit convocatorului publicat miercuri dimineaţă la Bursa de Valori Bucureşti, Consiliul de Administraţie al Electrica propune în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor repartizarea unui dividend brut de 0,1178 lei pe acţiune, ceea ce la preţurile curente de tranzacţionează de 12,26 lei echivalează cu un randament de 1%.

“Aprobarea propunerii Consiliului de Administraţie al Electrica privind repartizarea profitului net al exerciţiului financiar 2023, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în sumă de 39.999.344 RON, a valorii dividendului brut pe acţiune în valoare 0,1178 RON si a datei plăţii dividendelor pentru exerciţiul financiar 2023 data de 21 iunie 2024 aşa cum sunt acestea prevăzute în nota prezentată acţionarilor”. Data de înregistrare propusă este 31 mai.

Pe de altă parte, pe ordinea de zi a AGEA (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor) se află aprobare unui plafon de 300 mil. euro pentru o emisiune sau mai multe emisiuni de obligaţiuni verzi.

“Plafonului de până la 300.000.000 EUR pentru o emisiune sau mai multe emisiuni subsecvente de obligaţiuni verzi (“green bonds”) sau obligatiuni sustenabile (“sustainability-linked bonds”), sau un mix al acestora, ale Societăţii Energetice Electrica S.A. (ELSA) din perioada 2024-2025, care vor putea fi denominate atât in RON cât şi în alte valute, putând fi emise pe piaţa de capital din România sau internaţională (UE şi SUA) pe baza unei structuri flexibile, cu o rată a dobânzii fixă sau variabilă (inclusiv cu posibilitatea includerii unui mecanism de tipul step-up sau step-down în cazul Obligaţiunilor ale căror termeni şi condiţii vor fi corelaţi cu obiectivele de sustenabilitate ale ELSA)”.

În convocator se menţionaeză că obligaţiunile vor fi nominative, neconvertibile, negarantate, în formă dematerializată prin inscriere în cont, vor face parte din aceeaşi clasă de valori mobiliare, putând fi emise pe o maturitate maximă de până la 10 ani şi se vor vinde prin Oferta de Vânzare adresată investitorilor de pe piaţa de capital prin intermediul unei societăţi de servicii de investiţii financiare/instituţie de credit/sindicat de intermediere/entităţi de natura acestora autorizate în state membre sau nemembre să presteze servicii şi activităţi de investiţii („Intermediarul”) conform legislaţiei pieţei de capital locale, europene sau internaţionale aplicabile şi vor fi admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.

Electrica are o capitalizare bursieră de 4,2 mld. lei. La nivel consolidat compania a avut venituri de 13,3 mld. lei în 2023, minus 3,7%, şi un profit de 620 mil. lei, plus 11%. Statul român are 48,8% din companie.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actionari,
electrica,
obligatiuni,
aprobare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.