Care este ţara distrusă de inundaţii, unde 150.000 de persoane au rămas fără adăpost, iar zeci de oameni au fost declaraţi morţi sau dispăruţi

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 mai 2024 25 afişări

Care este ţara distrusă de inundaţii, unde 150.000 de persoane au rămas fără adăpost, iar zeci de oameni au fost declaraţi morţi sau dispăruţi

Numărul morţilor în Brazilia a crescut la 90, cu alte decese în curs de investigare. 131 de persoane sunt încă date dispărute. 155.000 de oameni au rămas fără adăpost după ce ploile torenţiale au provocat inundaţii majore.

Marţi, salvatorii s-au grăbit să evacueze persoanele blocate de inundaţiile devastatoare din sudul statului brazilian Rio Grande do Sul, cu cel puţin 90 de morţi, mii de oameni rămaşi fără adăpost şi supravieţuitori disperaţi în căutare de alimente şi provizii de bază, potrivit Reuters.

La periferia localităţii Eldorado do Sul, mulţi oameni dormeau pe marginea drumului şi au declarat pentru Reuters că se confruntă cu foamea. Familii întregi plecau pe jos, transportând bunuri în rucsacuri şi cărucioare de cumpărături.

„Am stat fără mâncare timp de trei zile şi abia acum am primit această pătură. Sunt cu oameni pe care nici măcar nu-i cunosc, nu ştiu unde este familia mea", a declarat un tânăr care şi-a dat numele Ricardo Junior.

Inundaţiile au îngreunat eforturile de salvare, zeci de persoane aşteptând încă să fie evacuate cu barca sau cu elicopterul din casele afectate. Bărci mici au străbătut oraşul inundat în căutarea supravieţuitorilor.

Agenţia de apărare civilă a statului a declarat că numărul morţilor a crescut la 90, iar alte patru decese sunt în curs de investigare, în timp ce 131 de persoane sunt încă date dispărute, iar 155.000 de persoane au rămas fără adăpost.

Ploile abundente care au început săptămâna trecută au provocat inundaţii majore, inundând oraşe întregi şi distrugând drumuri şi poduri.

Se preconizează că ploile se vor atenua joi, dar vor continua apoi în weekend.

Experţii în climă au atribuit precipitaţiile extreme din Rio Grande do Sul confluenţei dintre un val de căldură cauzat de fenomenul El Niño din acest an, care încălzeşte apele Pacificului şi aduce ploi în sudul Braziliei, un front rece mai slab cu ploi şi vijelii venind dinspre Antarctica şi o căldură neobişnuită în Atlantic, care creşte, de asemenea, umiditatea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
brazilia,
inundaţii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.