Ce arată datele: Statul a acordat ajutoare de stat de 30 mil. euro pentru fabricile Yazaki, Leoni şi Draxlmaier, dar toate au concediat 6.200 de oameni. Cum se apără Ministerul Finanţelor?

Autor: Mirabela Tiron, Bogdan Alecu Postat la 28 august 2024 19 afişări

Ce arată datele: Statul a acordat ajutoare de stat de 30 mil. euro pentru fabricile Yazaki, Leoni şi Draxlmaier, dar toate au concediat 6.200 de oameni. Cum se apără Ministerul Finanţelor?

Industria auto a fost marele câştigător al ajutoarelor de stat în ultimii şapte ani, pe schema 807/2014 care sprijină investiţiile cu impact major în economie.

Fabricile companiilor Yazaki România, DAR Draxlmaier Automotive şi Leoni Wiring Systems  au beneficiat de ajutoare de stat de 30 mil. euro pentru crearea de locuri de muncă, dar bilanţurile acestor companii arată că în ultimii cinci ani s-au făcut mii de concedieri, mai exact 6.200 de locuri de muncă au dispărut anul trecut faţă de nivelul din 2018. Mai mult, în cazul Leoni au fost anunţate chiar şi închideri de fabrici. În total, cele trei companii, producători de cablaje auto, se angajaseră să deschidă 2.000 de poziţii în cadrul companiilor.

Grupul german Leoni a rămas fără ajutorul de stat aprobat în urmă cu un an. Compania, care primise în octombrie 2023 acordul pentru un ajutor de stat de 4,77 mil. euro, a comunicat Ministerului de Finanţe decizia de a renunţa la implementarea proiectului de investiţii în condiţiile în care  se află într-un proces de restructurare a operaţiunilor locale.

„În data de 18.04.2024 compania Leoni Wirinh Systems Ro a comunicat Ministerului Finanţelor decizia de a renunţa la implementarea proiectului de investiţii care a făcut obiectul Acordului pentru finanţare nr. 258/18.10.2023. Ca urmare, Acordul pentru finanţare nr. 258/18.10.2023 a fost revocat în data de 29.04.2024. Până la data revocării acordului pentru finanţare nu a fost efectuată nicio plată din valoarea ajutorului de stat aprobat“, au transmis către ZF oficialii Ministerului Finanţelor.

Compania a primit însă un ajutor de stat de 4,92 mil. euro, ce prevedea 613 locuri noi de muncă, pe schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014, în baza Acordului pentru finanţare nr. 8/02.07.2015.

Ajutor de stat au primit în 2016 şi japonezii de la Yazaki, unul dintre principalii producători de cablaje auto, în vederea extinderii fabricii de la Brăila,  după ce ce angajaseră să creeze 830 de locuri de muncă.

"Compania a avut obligaţia creării unui număr de 830 locuri de muncă în perioada februarie 2017 – februarie 2018, precum şi obligaţia menţinerii acestora pe o perioadă de 5 ani, respectiv până în ianuarie 2023. În conformitate cu prevederile H.G. nr. 332/2014, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Finanţelor a verificat anual, în perioada 2018-2023, condiţia privind menţinerea locurilor de muncă nou create pentru care compania Yazaki România SRL a beneficiat de ajutor de stat, condiţia fiind îndeplinită”, au transmis oficialii Ministerului de Finanţe.

Anul trecut, compania Yazaki anunţa că închide fabricii de componente auto de la Buzău şi că va reduce numărului de locuri de muncă de la Ploieşti. Oficialii transmiteau că fabricile din Brăila, Caracal şi Ploieşti rămân în picioare, dar trebuie să se adapteze.

Unul din cele mai mari ajutoare de stat a fost aprobat în prima parte a lui 2022 pentru  DAR Draxlmaier Automotive, în valoare  de 22,5 mil. euro pentru realizarea unei investiţii.  Plata ajutorului de stat se va efectua până la data de 31.12.2026, în condiţiile în care societatea va respecta obligaţia privind realizarea planului de investiţii. Oficialii Ministerului de Finanţe au transmis că H.G. nr. 807/2014 nu prevede obligativitatea creării sau menţinerii unui anumit număr de locuri de muncă de către întreprinderile beneficiare de ajutor de stat.

„Obligaţia întreprinderii beneficiare de ajutor de stat în baza H.G. nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, este de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia. Totodată, întreprinderea are obligaţia să realizeze o contribuţie la dezvoltarea regională, pe perioada de realizare şi 5 ani de menţinere a investiţiei, într-un cuantum echivalent cu ajutorul de stat plătit în total”.

La jumătatea lui 2021, grupul german Dräxlmaier anunţa că va construi o fabrică de baterii pentru maşini electrice la Timişoara, o investiţie de 200 mil. euro care va crea 1.000 de locuri de muncă.  Dräxlmaier a venit în România în anul 1992, la scurt timp după ce a deschis fabrici în Cehia şi Ungaria.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.