Ce domenii urmăreşte divizia de investiţii a companiei clujene Fortech când pariază pe start-up-urile care au nevoie de o finanţare şi cât durează procesul de investiţie
Fortech Investments, noua divizie de investiţii lansată de compania de dezvoltare software Fortech din Cluj-Napoca, anunţă printr-un comunicat de presă intenţia de a creşte gradul de implicare în domeniul tehnologiei, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
„Anul acesta a fost unul plin pentru noi. Am reuşit deja să încheiem trei runde de finanţare în valoare de peste 500.000 de euro”, spune Valentin Filip, managing director Product Investments al Fortech.De la momentul înfiinţării şi până în prezent, instrumentul de investiţii al Fortech a pariat pe trei start-up-uri, două din România - Licenseware şi Telios, dar şi un start-up din Marea Britanie, RacketPal. „Procesul prin care se analizează start-up-urile are o durată medie de aproximativ 10 zile şi constă în trei etape, la care participă o echipă dedicată a diviziei”, spun reprezentanţii businessului.
Printre domeniile vizate de către Fortech Investments se numără educaţia, transportul, producţia, finanţele şi healthcare, însă oportunităţile sunt deschise către toate start-up-urile tehnologice care pot aduce o contribuţie majoră în societate prin inovaţie.
„Noi considerăm că o soluţie este inovativă atunci când reuşeşte să se folosească eficient de cele trei forţe majore care există în orice piaţă – forţele sociale, economice şi tehnologice. Iar aceste cinci domenii de care vorbim sunt în prim-plan acum, bineînţeles, şi datorită contextului creat de pandemie”, spune Valentin Filip, managing director product investments al Fortech.
Tocmai pentru că se axează pe inovaţie, iar aceasta presupune, de cele mai multe ori, incertitudine şi flexibilitate, cei de la compania de software din Cluj au decis să fie şi ei mai flexibili în ceea ce priveşte opţiunile pe care le oferă fondatorilor şi antreprenorilor. Astfel, pe lângă opţiunile de capital Seed şi Pre-seed pe care le oferă, aceştia se pot implica activ şi în dezvoltarea start-up-urilor, dacă acestea sunt nevoile, punând la dispoziţie toate resursele de care dispun pentru ca fondatorii să îşi atingă obiectivele de business. Un exemplu în acest sens este colaborarea cu Licenseware, ecosistemul de aplicaţii pentru managementul licenţelor de software, în cadrul căreia experţii din cadrul Fortech au contribuit major la dezvoltarea tehnică a produsului.
„Cei de la Fortech Investments ne-au oferit şi smart-money, dar şi expertiza lor tehnică, lucru care ne oferă un avantaj strategic imens. Parteneriatul presupune şi că ne pot ajuta să ne creştem vânzările şi să îmbunătăţim procesul de dezvoltare, în timp ce ne păstrăm controlul asupra companiei şi, evident, asupra viziunii noastre iniţiale”, susţine Alex Cojocaru, CEO Licenseware.
În procesul de selecţie, start-up-urile trec prin trei etape de evaluare, în funcţie de stadiul în care se află. Pentru start-up-urile care se află într-un stadiu avansat, procesul de analiză poate dura până la zece zile. În primul rând, se face o cercetare a pieţei, cu ajutorul analizei PEST, un instrument care le permite celor din echipă să analizeze contextul politic, economic şi social în care se dezvoltă start-up-ul. Apoi, sunt analizate soluţiile deja existente, competiţia şi, mai apoi, se analizează modelul de business şi caracteristicile tehnice ale produsului. După cele trei etape, se face un raport complex, sub forma a două prezentări, care sunt trimise tuturor shareholderilor. Oportunitatea este apoi evaluată în timp ce echipa organizează runda de investiţie, iar procesul de investiţie poate dura până la 2-3 săptămâni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro