Ce este un SRL şi ce este un PFA? Cum alege un tânăr antreprenor aflat la început de drum între aceste două forme juridice?

Autor: Alexandra Matei Postat la 17 august 2024 37 afişări

Ce este un SRL şi ce este un PFA? Cum alege un tânăr antreprenor aflat la început de drum între aceste două forme juridice?

Prima dată, înainte de a începe o afacere, în mintea antreprenorului se naşte ideea, care mai departe prinde viaţă şi, astfel, se creează un brand şi un produs. În tot acest proces, antreprenorii se confruntă cu diverse provocări şi au întrebări pe care le descoperă pe măsură ce înaintează în procesul de a face din ideea lor un business.

Cele mai populare întrebări în rândul viitorilor antreprenori, care se află la primul business, sunt ce este un SRL, ce este un PFA şi cum fac alegerea corectă între aceste două forme juridice.

În ediţia despre antreprenoriat a emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, Cristian Bărcan, fondatorul companiei RegNet, care ajută antreprenorii să îşi înfiinţeze firme, a explicat ce înseamnă un SRL şi un PFA şi care sunt diferenţele între aceste forme de organizare juridică a unei afaceri.

„Cele mai des întâlnite întrebări în rândul viitorilor antreprenori sunt legate de forma juridică pe care trebuie să o aleagă, adică dacă este mai bine să funcţioneze sub formă de PFA sau de SRL. Diferenţa între SRL şi PFA se face atunci când ne raportăm la venituri. Dacă antreprenorul preconizează că va avea câştiguri mai mari de 25.000 de euro anual, atunci e recomandat să meargă spre un SRL. De la acel nivel, este mai optim să ai un SRL decât un PFA”, a detaliat, fondatorul RegNet, o companie care ajută antreprenorii aflaţi la început de drum să îşi înfiinţeze firme.

În prezent, în cazul unui SRL, detaliază el, există trei baze de impozitare – 1%, 3% şi 16%. La PFA, taxele pe care antreprenorul trebuie să le plătească sunt pentru CASS (sănătate), CAS (pensie) şi impozitul pe venit sau pe profit de 10%. Este important de reţinut că atunci când vrei să îţi înfiinţezi un PFA într-un anumit domeniu ţi se solicită dovada experienţei sau a pregătirii în acel domeniu.

De obicei, punctează fondatorul RegNet, trecerea de la PFA la SRL se face atunci când se depăşeşte un anumit prag de venituri, iar antreprenorul începe să se gândească la variante de optimizare, determinate de o creştere a businessului.

Tema centrală a primei ediţii din emisiunea Ce faci cu banii tăi? a fost antreprenoriatul. Raluca Hăulică, fondatoarea brandului de încălţăminte Alura şi Cristian Bărcan, fondatorul RegNet, au fost cei care au împărtăşit, în această primă ediţie, experienţele lor antreprenoriale, au vorbit despre provocările pe care le-au întâlnit în drumul lor şi au răspuns la întrebările culese din teren pe care şi le pun antreprenorii aflaţi la început de drum.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antreprenori,
clienti,
drum,
incepere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.