Ce spun marii investitori străini de la BVB despre suprataxa pe profiturile companiilor din energie
Mehis Raud, manager de fond şi partener al Trigon Asset Management, societate de administrare a investiţiilor cu sediul în Estonia şi care investeşte în România de peste 20 de ani, spune pentru Ziarul Financiar că decizia statului român de a supraimpozita cu 60% profiturile companiilor de petrol şi gaze, considerate excedentare, va duce la eventuale daune de câteva ori mai mari decât „beneficiul” prezentat publicului.
„Decizia este încă un exemplu care surprinde modul în care politicienii vor să câştige un nivel ieftin de popularitate, în vreme ce redistribuie cantităţi relativ mici de bani în detrimentul climatului investiţional, crescând astfel costul de finanţare (capitaluri proprii şi datorii) pentru întreaga ţară. Eventualele daune provocate asupra valorii activelor şi ieşirilor de numerar sau numerarului neîncasat vor fi de câteva ori mai mari decât „beneficiul” de 4-6 miliarde de lei care este prezentat astăzi publicului”, afirmă Mehis Raud.
Totodată, administratorul spune că ceea ce este frustrant este că încearcă să promoveze constant regiunea în rândul investitorilor vestici şi consideră că merită un discount mai mic prin comparaţie cu firmele vestice cu activitate în aceleaşi sectoare, însă decizia supraimpozitării, „acest tip de publicitate”, le deteriorează în mod clar efoturile.
„Investitorii vor cere randamente mai mari pentru capitalul investit în România. Asta înseamnă că societăţile deja listate vor fi supuse unei presiuni vizibile deja în urma anunţului. Toate ofertele publice iniţiale din viitorul apropiat ar trebui să aibă multipli mai mici, mai ales companiile aflate în controlul statului sau care fac parte din sectoare pe care statul le consideră de importanţă strategică. Va fi interesant să vedem impactul generat asupra Hidroelectrica în S1/2023”, spune Raud.
Cum vă aşteptaţi să investească companiile într-un mediu în care avantajele sunt limitate şi dezavantajele sunt mereu nelimitate (aşa cum a fost în 2020 cu criza Covid)?, se întreabă Mehis Raud, care spune că ar trebui să vedem un impact suplimentar asupra cheltuielilor de capital ale companiilor de petrol şi gaze.
„De regulă nu este înţelept şi nici nu ne stă în stil să vindem pe fondul unor ştiri negative care deja sunt în atenţia publicului şi care deja sunt incluse în preţ de către piaţă. Decembrie 2018 a fost un exemplu bun de politici proaste care au afectat pieţele. Pe atunci, mi-au ruinat Crăciunul, însă într-un final, am profitat de volatilitate, care a fost urmată apoi de o perioadă de recuperare”, mai spune acesta.
Întrebat care este opinia sa în legătură cu predictibilitatea politică din România, Raud susţine că aceasta s-a îmbunătăţit faţă de nivelul scăzut atins în decembrie 2018, când guvernul României s-a decis să „falimenteze peste noapte 90% din bănci”.
„Din motive de la sine înţelese, implicarea guvernului a crescut de la criza declanşată de Covid cu diverse mecanisme de plafonare a preţurilor, aplicate din raţiuni sociale. Atacurile adiţionale îndreptate către anumite sectoare, fără un plan pe termen lung, au crescut semnificativ nivelul de risc. Singurul lucru bun despre nivelul tot mai mare de impredictibilitate din România este că în Ungaria este chiar mai rău”, adaugă Mehis Raud.
Trigon Asset Management gestionează active în valoare de peste 650 de milioane de euro în regiune. Administratorul are investiţii şi la Bursa de Valori Bucureşti, printre care deţineri în companii din sectorul energiei cum ar fi OMV Petrom şi Romgaz, care au fost cele mai afectate de Ordonanţa de Urgenţă privind supraimpozitarea profiturilor acestor companii.
Prin această OUG, este pus în aplicare Regulamentul European 2022/1854, introdus în octombrie 2022 pentru a sprijini consumatorii, drept răspuns la creşterea accelerată a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.
Regulamentul include câteva măsuri de bază, una dintre acestea fiind o contribuţie temporară de solidaritate din partea acestor companii în cotă de minimum 33% din profituri excedentare, care se aplică în plus faţă de impozitele şi taxele generale din legislaţia naţională.
Ordonanţa preia astfel prevederile regulamentului, însă impune o cotă de impozitare de 60% asupra profiturilor impozabile care depăşesc un avans de 20% în anul 2022 şi/sau 2023 faţă de profiturile medii impozabile din anii fiscali 2018-2021.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro