Ce spune Rafila despre faptul că pentru mesele pacienţilor se dau doar 11 lei pe zi

Autor: Andreea Tobias Postat la 29 martie 2022 219 afişări

Ce spune Rafila despre faptul că pentru mesele pacienţilor se dau doar 11 lei pe zi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se declară convins că se vor găsi rapid soluţii pentru creşterea normei de hrană pentru pacienţii din spitale, dar atrage atenţia că situaţia economică este „foarte dificilă”. 

Răspunzând la o întrebare, Rafila a precizat, marţi, că a vorbit despre acest subiect cu Casa de Asigurări, în urmă cu o lună.

„Sunt convins că vom găsi rapid o soluţie pentru pacienţii obişnuiţi. Suma de 20 de lei reprezintă o creştere semnificativă faţă de suma de 11 lei care există în momentul de faţă”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcţie de fondurile disponibile.

„Totuşi, trebuie să ne gândim că ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic. Cresc foarte mult cheltuielile cu utilităţile şi atunci probabil că spaţiul pe care îl au managerii ca să suplimenteze hrana pacienţilor este foarte mic sau nu există şi atunci trebuie să găsim o soluţie. Am făcut deja o simulare să vedem care sunt cifrele, câte internări sunt, cât durează, care ar putea fi costurile, astfel încât să putem să ajungem la 20 de lei pentru pacienţii standard”, a spus Rafila.

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că din cei 11 lei, cât este norma de hrană în spitale, trebuie asigurate trei mese pe zi. „Pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine”, susţine medicul.

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, arăta, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, că mâncarea din spital rămâne un subiect veşnic de actualitate, pentru că fără o alimentaţie corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.

„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să îşi aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăţ de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, se arăta în postare.

Confrom acesteia, în 2021, suma alocată pentru un bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei.

„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziţia de alimente în familie a crescut pentru aceeaşi cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunţa la acestea, pentru că preţurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când preţurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…şi este o reacţie normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la preţurile vechi, calitatea şi diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, mai spunea magagerul institutului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pacienţi,
spitale,
hrană

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.