Ce sunt tarifele şi ce înseamnă tarife reciproce. Decizia preşedintelui Donald Trump de a impune tarife tuturor partenerilor comerciali dă peste cap toate ecuaţiile economice ale lumii
Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri un tarif de 10% pentru toate importurile, dar şi taxe şi mai mari pentru zeci de parteneri comerciali, inclusiv China, India şi Uniunea Europeană, scrie USA Today.
Tarifele variază între 10% şi 50% şi afectează unii dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Americii.
„Reciproc. Asta înseamnă că ei ne fac asta nouă, noi le facem şi noi lor,” a spus Trump, miercuri, într-un eveniment în Grădina cu Trandafiri de la Casa Albă.
Aceste tarife „reciproce” se bazează pe practici comerciale pe care Trump le consideră incorecte faţă de Statele Unite.
În timpul discursului, el a apărat toate tarifele impuse, spunând că sunt „blânde”, deoarece, în general, sunt mai mici decât tarifele şi alte bariere comerciale pe care alte ţări le impun importurilor din SUA.
Ce este un tarif reciproc?
Abordarea lui Trump privind comerţul „reciproc” este o strategie de tip „ochi pentru ochi” care încearcă să corecteze dezechilibrele comerciale prin impunerea unor tarife mai mari.
Un grafic prezentat de Trump la eveniment arăta că bunurile din China vor fi supuse unui tarif reciproc de 34%. Importurile din Uniunea Europeană vor avea un tarif de 20%.
Nu este clar cum a calculat Casa Albă tarifele impuse de alte ţări pentru SUA, pe care Trump le-a menţionat miercuri. Cifrele au fost calculate de consilierii economici de top ai lui Trump din cadrul Consiliului de Consilieri Economici şi au inclus şi factori precum „manipularea valutară şi barierele comerciale”.
Totuşi, chiar şi această abordare „semi-reciprocă” este „mult mai agresivă” decât se aşteptau mulţi economişti şi pieţele, potrivit lui Ryan Sweet, economist-şef pentru SUA la Oxford Economics.
„Administraţia Trump aruncă practic tot arsenalul de tarife asupra partenerilor comerciali,” a spus Sweet. Dacă acestea se menţin, „economia va primi o lovitură serioasă, dar nu e o lovitură fatală. Nu cred că garantează o recesiune, dar economia o va resimţi. Consumatorii o vor resimţi. Producătorii o vor resimţi.”
Tarifele universale de 10% vor intra în vigoare sâmbătă, la ora 12:01 a.m. EDT. Tarifele reciproce sunt programate să înceapă pe 9 aprilie.
Ce este un tarif vamal?
Tarifele funcţionează ca taxe impuse pe bunurile importate din alte ţări.
Companiile care importă aceste bunuri tind să transfere cel puţin o parte din costurile mai mari către consumatori, motiv pentru care economiştii avertizează că tarifele pot duce la inflaţie. Unii economişti prezic că gospodăriile cu venituri mici vor fi cel mai puternic afectate.
„Veniturile din taxe şi creşterea preţurilor cauzată de tarife vor lăsa mai puţini bani de cheltuit în buzunarele consumatorilor, afectând creşterea economică şi angajările în restul anului 2025,” a spus Bill Adams, economist-şef la Comerica Bank, citat de presa americană.
Administraţia Trump a susţinut că tarifele vor creşte veniturile şi vor stimula producţia în SUA.
„E rândul nostru să prosperăm şi, făcând asta, vom folosi trilioane şi trilioane de dolari pentru a reduce taxele şi a plăti datoria naţională, şi toate acestea se vor întâmpla foarte repede,” a declarat Trump.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro