Ce trebuie să ştiţi despre alegerile europarlamentare: 450 de milioane de oameni aleg 720 de cetăţeni să îi reprezinte

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 06 iunie 2024 33 afişări

Ce trebuie să ştiţi despre alegerile europarlamentare: 450 de milioane de oameni aleg 720 de cetăţeni să îi reprezinte

În cadrul alegerilor europene, cetăţenii Uniunii Europene vor vota pentru deputaţii care îi vor reprezenta în Parlamentul European. Alegerile au loc în toate cele 27 de ţări ale UE.

Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, alegerile vor avea loc în România duminică, 9 iunie 2024, secţiile de votare fiind deschise între orele 7.00-22.00, ora locală. De asemenea, alegerile vor avea loc în zile diferite. De exemplu, în Ţările de Jos, alegerile au loc joi, iar în Franţa, duminică.

Ultimele alegeri au avut loc în luna mai a anului 2019.

De ce este important momentul alegerii membrilor Parlamentului European? Deputaţii care vor fi aleşi între 6 şi 9 iunie vor fi responsabili cu luarea unor decizii cruciale care vor afecta viata de zi cu zi a cetăţenilor UE. De exemplu, aceste decizii vor viza în mod direct locurile de muncă ale oamenilor, dinamica asistenţei medicale şi tratarea mediului înconjurător. 

Cetăţenii Uniunii Europene vor putea vota o singură dată. În cazul în care un cetăţean UE locuieşte într-o altă ţară din Uniunea Europeană, există posibilitatea să poată vota acolo. De asemenea, un cetăţean UE poate candida doar într-o singură ţară din Uniune. 

Care este rolul deputaţilor europeni? Deputaţii europeni reprezintă cele 450 de milioane de persoane care trăiesc în blocul comintar. Rolul acestora este de a analizeaza proiectele de noi legi ale UE, modificând, totodată, legile existente pentru a le îmbunătăţi în perspectiva climatului actual. De asemenea, eurodeputaţii şi Consiliul UE decid asupra bugetului Uniunii Europene. Printre rolurile pe care deputaţii europeni le au se numără şi verificarea modului în care funcţionează UE, votarea acordurilor comerciale cu ţările din afara Uniunii şi alegerea preşedintelui Comisiei Europene.

În 2024, vor fi aleşi 720 de eurodeputaţi. Numărul de eurodeputaţi este stabilit înainte de fiecare alegere. Numărul total de eurodeputaţi nu poate fi mai mare de 750, plus preşedintele. În prezent, există 705 eurodeputaţi. Fiecare ţară din UE poate avea un minim de şase eurodeputaţi şi un maxim de 96, în funcţie de numărul populaţiei ţării respective.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.