Cele mai performante 10 fonduri locale de obligaţiuni au randamente de la plus 3,7% la minus 6,1% în ultimul an. Doar cinci fonduri din 23 sunt pe plus

Autor: Tibi Oprea Postat la 03 noiembrie 2022 198 afişări

Cele mai performante 10 fonduri locale de obligaţiuni au randamente de la plus 3,7% la minus 6,1% în ultimul an. Doar cinci fonduri din 23 sunt pe plus

În contextul în care scumpirile din ultima perioadă au erodat puternic randamentele investiţiilor în obligaţiuni, doar cinci fonduri de obligaţiuni din cele 23 deschise locale înregistrează randamente pozitive în ultimele 12 luni încheiate la 30 septembrie 2022, de la 1,32% la 3,7%, conform datelor agregate de ZF de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Spre comparaţie, indicele BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri, are o scădere de aproape 20% în aceeaşi perioadă, în timp ce indicele principal BET are un minus de 15,9%, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, Certinvest Obligaţiuni, fond administrat de Certinvest cu active nete sub gestiune de 7,44 de milioane de lei, ocupă primul loc, cu un randament de 3,7% în ultimul an. Strategia fondului este de a investi în instrumente cu venit fix (depozite bancare, obligaţiuni municipal şi corporative, titluri de stat etc.) într-o pondere de minimum 90%, restul portofoliului putând fi investit în acţiuni.

BRD Simplu, fond administrat de BRD Asset Management cu 150 de milioane de lei active nete, se poziţionează pe locul doi, cu un randament de 3,27% în ultimul an. Fondul urmăreşte realizarea de investiţii în procent de până la 100% în depozite bancare, instrumente ale pieţei monetare şi instrumente cu venit fix, cea mai mare pondere având-o la acest moment obligaţiunile guvernamentale (32,7%).

Podiumul este completat de Patria Obligaţiuni, fond administrat de Patria Asset Management cu active sub administrare de 18,7 milioane de lei, care afişează un randament de 1,85% în ultimele 12 luni. Fondul investeşte minimum 90% din active în instrumente cu venit fix şi nu urmăreşte investiţia în acţiuni. Un procent de 98,2% din active este reprezentat de obligaţiuni, iar 59,82% din total reprezintă titluri de stat ale Ministerului Finanţelor.

Tot randamente pozitive în ultimele 12 luni au şi Patria Euro Obligaţiuni (1,68%), administrat de Patria Asset Management şi cu active nete de 9,4 milioane de lei, respectiv Erste Liquidity RON (1,32%), administrat de Erste Asset Management şi cu active nete de 328,5 milioane de lei.

Următoarele cele mai bune randamente le au BRD Obligaţiuni (minus 4,07%), OTP Obligaţiuni - Clasa I (minus 5,12%), Erste Bond Flexible RON (minus 5,53%), OTP Obligaţiuni - Clasa R (minus 5,83%) şi BRD Simfonia 1 (minus 6,05%).

Segmentul de fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix de pe piaţa locală număra la finele lunii septembrie 230.058 de investitori şi avea active nete de aproape 10 miliarde de lei, în scădere cu 34,3% de la începutul acestui an.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fonduri,
obligatiuni,
randamente,
locale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.