Bani din reteaua de cartier
O retea de cartier era acum zece ani o afacere usor de implementat, care aducea castiguri rapide si sigure. In prezent, lucrurile nu mai sunt deloc asa. Cei mai multi dintre micii afaceristi au fost cumparati de marii operatori de internet, iar cei care au ramas incearca sa tina piep proiectului NetCity si crizei.
"In spatele motivatiei nu este povestea clasica a multor retele de cartier - de genul: am inceput cu cativa clienti, predominant prieteni din bloc si usor, usor m-am extins pana am constientizat ca un hobby a devenit un business serios. Nu a fost deloc asa", isi aminteste Adrian Paicu de momentul in care a pus bazele retelei de internet Energy Dot. Alegerea domeniului nu a fost intamplatoare, deoarece tanarul avea toate cunostintele tehnice pe care le implica. In trecut, completeaza Paicu, datorita curiozitatii mele si a unui prieten care activa in domeniu am invatat chiar si cum se foloseste un aparat de sudura fibra optica sau cum se face o masuratoare cu un OTDR.
Paicu a pus bazele firmei Energy Dot in 2008, in plina criza economica, lucru care insa s-a dovedit a fi o alegere buna. Cu o investitie initiala de aproximativ 70.000 euro, a reusit sa atraga pana in prezent aproximativ 2000 de clienti, din care o pondere de 45% o reprezinta cei business
"Pentru utilizatorii business avem o acoperire de 90% in Bucuresti, iar pentru cei home suntem prezenti in zonele Titulescu, Victoriei, Dorobanti, Floreasca, Stefan cel Mare, Obor, Dacia. Infrastructura este exclusiv fibra optica", precizeaza Paicu, adaugand ca sunt orientati in primul rand pe segmentul business. "Exceptie fac, desigur, efectele crizei, falimentul unor companii", completeaza acesta.
In ce priveste viitorul, tanarul antreprenor spune ca urmeaza o perioada dificila pentru micile retele de cartier odata cu finalizarea proiectului NetCity- trecerea infrastructurii de fibra optica in subteran- un proiect pe de alta parte benefic pentru Bucuresti, care va intra in randul capitalelor europene odata cu eliminarea cablurilor aeriene. "Spun dificila pentru ca multi operatori mici nu vor avea puterea financiara sa sustina costurile aferente trecerii cablurilor in subteran. Procedura presupune o achizitie initiala de fibra optica speciala (nu se poate folosi cea deja existenta), plata unei chirii lunare/ km de tubeta (tub) si o taxa lunara/bransament (intrarea sau iesirea fibrei din subteran)", explica Adrian Paicu, precizand ca toti operatorii de internet vor fi afectati intr-o masura mai mare sau mai mica, urmand ca abilitatile manageriale ale fiecaruia sa-si spuna cuvantul. "Si noi trebuie sa facem o evaluare mai ales pentru clientii mai izolati care locuiesc la case si sa gasim solutii in cazul in care costurile chiriei lunare platite pentru infrastructura NetCity ar putea deveni mai mari decat veniturile incasate de la client", conchide acesta.
Contractul pentru realizarea retelei Netcity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primaria Bucuresti si UTI Systems, alaturi de firma Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii. Pana in prezent au fost dezafectate cablurile aeriene aflate pe domeniul public in Nicolae Balcescu, Gheorghe Magheru, Romana, Lascar Catargiu, Piata Victoriei, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Dacia si Vasile Lascar.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro