Centralele nucleare japoneze – documente falsificate, minciuni si instrumente defecte
"What the hell is going on?", intrebarea suparata a premierului japonez care se declara nemultumit marti de modul in cate Tokyo Electric Power Company gestioneaza criza de la Centrala nucleara Fukushima devine cu atat mai justificata miercuri, dupa explozii, incendii, dar si dezvalurile aparute la Wikileaks privind securitatea nucleara.
In urma cu doi ani un oficial american se declara, conform unor documente publicate de Wikileaks si preluate de Guardian, "dezamagit" de prestatia lui Tomihiro Taniguchi de la Agentai Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), dar si de parcticile japoneze in materie de securitate nucleara: "Tomihiro Taniguchi a fost un manager slab, mai ales in privinta practicilor de siguranta nucleara japoneze, fiind o dezamagire pentru Statele Unite pentru modul in care a tratat Oficiul pentru Securitatea Nucleara".
Taniguchi detinuse anterior functia de director al institutiei care monitoriza siguranta centralelor dupa cutremure, iar in 2001 devenise director adjunct al Departamentului pentru Siguranta si Securitate din cadrul AIEA. Taniguchi a demisionat dupa ce un alt japonez, Yukiya Amano, a devenit director general al AIEA in septembrie 2009. Inainte de a demisiona, Taniguchi declara in 2008 ca membrii comunitatii internationale ar trebui sa se concentreze mai mult pe siguranta centralelor nucleare, conform unui alt document diplomatic dezvaluit de WikiLeaks.
Dezamagirea americanilor trebuie completata cu numeroasele scandaluri in care a fost implicata Tokyo Electric Power Company - TEPCO, care opereaza centralele de la Fukushima.In 2002 un sir de astfel de scandaluri a dus la demisiile presedintelui si vicepresedintelui companiei, precum si a altor oficiali. Mai importante decat demisiile sunt relatarile privind ascunderea unor dovezi de fisurare a incintelor reactoarelor nucleare, precum si rapoartele privind folosirea unor instrumente de masura defecte in monitorizarea sistemelor de racire a reactorului. TEPCO este un gigant cu incasari de 60 de miliarde de dolari pe an si 50.000 de angajati.
TEPCO a promovat energia nucleara drept o alternativa ecologica la centralele pe baza de carbune. In 2002 compania a recunoscut ca a falsificat documente care priveau securitatea instalatiilor sale nucleare timp de un deceniu; angajatii nu au raportat 29 de incidente - scurgeri si fisuri - care au avut loc in anii '90. In consecinta Guvernul a dispus oprirea temporara a 17 instalatii nucleare, dar acest lucru s-a petrecut in lunile fierbinti de vara, cand se manifesta un deficit de energie. Trei instalatii au repornit, din aceasta cauza, in 2003 iar restul in 2004.
In privinta calitatii instrumentelor de masura si control, este suficient sa amintim ce scria astazi New York Times: "Lucratorii au sesizat scaderea nivelului lichidului de racire, dar nu stiu cu exactitate pana la ce nivel. Instrumentele de masura par sa nu ofere indicatii corecte", a spus un oficial american. Iar spiritul corectitudinii samurailor a pierit, cel putin la TEPCO: in iulie 2007 ziarul "The Australian" relata ca la 12 ore dupa un cutremur care a dus la o serie de defectiuni in centralele nucleare, un inalt oficial japonez i-a adresat presedintelui TEPCO un sir intreg de cuvinte umilitoare. Oficialul era furios pentru ca sefii TEPCO au ascuns gravitatea celor intamplate la centrala Kashiwazaki-Kariwa. Nu era pentru prima oara cand TEPCO ascundea asa ceva.
Explozie la centrala nucleara Fukushima-Daiichi: "Incepe sa semene tot mai mult cu Cernobil"
Japonia inchide atomocentralele, dupa cutremurul devastator
Valul tsunami ajunge in SUA. Obama ajuta Japonia, racirea centralei nucleare are efect
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro