Cîmpeanu: Cu şcolile şi grădiniţele închise vom distruge un întreg popor
„Cu şcolile şi grădiniţele închise, acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor”, spune Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei explică de ce a fost stabilită borna de vaccinare de 60% pentru profesori.
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat ce s-a schimbat de când a decis vacanţa forţată de două săptămâni, argumentul fiind acela că în unele unităţi învăţământul online nu poate fi asigurat la o calitate satisfăcătoare, şi revenirea la şcoală acolo unde 60% din profesori sunt vaccinaţi.
Ministrul interimar al Educaţiei a răspuns, la Digi24, că „e un lucru pe care mi-l asum, prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe. Îmi doresc acest lucru şi voi face tot posibilul pentru prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe. Aş vrea să se înţeleagă bine că cu şcolile şi grădiniţele închise acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor”.
Cîmpeanu afirmă că a avut de ales între varianta de a nu deschide nicio şcoală şi nicio grădiniţă „multe săptămâni de aici încolo”, aceasta fiind ipoteza de la care s-a plecat, sau a le deschide pe toate cu prezenţă fizică, ceea ce ar fi însemnat negarea pandemiei.
„Trebuia să existe un criteriu de departajare. Este o variantă de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar asigură un mediu mai sigur pentru elevi şi profesori. Protejează mai mult profesorii pentru că medicii spun că cei vaccinaţi iau mai greu virusul şi transmit mai greu virusul. Profesorii care îşi iubesc elevii au înţeles că printr-un singur gest, al vaccinării, îşi pot ajuta într-o manieră directă elevii”, spune ministrul interimar al Educaţiei.
Mai mult, în intervalul 29 octombrie - 5 noiembrie, rata de vaccinare a salariaţilor din şcoli a crescut de la 54% la 68%.
„Vom avea de săptămâna viitoare teste în şcoli. Testele sunt o cale prin care putem să evităm închiderea şcolilor. Fac apel de pe acum la părinţi să accepte aceste teste, sunt non-invazive, pe bază de salivă”, spune ministrul.
Întrebat cine a stabilit procentul de 60%, Cîmpeanu a spus că s-a pornit de la 70% - pragul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru imunitatea de grup -, dar pragul de 70% ar fi trebuit să ia în considerare şi persoanele trecute prin boală: „având în vedere că este foarte greu să monitorizezi persoanele trecute prin boală, am coborât plafonul de la 70% la 60% de comun acord cu autorităţile sanitare, înţelegând că este o măsură tranzitorie spre 70% rată de vaccinare”.
În ce priveşte şcoala online, Cîmpeanu declară că este contrazis de un grup foarte mare de persoane care nu înţeleg că un milion din cei 3 milioane de copii din ţară învaţă în mediul rural, unde există o problemă cu viteza de transfer: „eu personal, ca ministru al educaţiei, intru zilnic în 2 - 3 videoconferinţe cu alte instituţii, tot din Bucureşti, şi nu am nicio transmisie fără întreruperi. Atunci gândiţi-vă cum este într-un sat din munţi accesul la internet, presupunând că au echipamente şi nu au toţi, presupunând că au profesor formaţi şi nu au toţi - 1 din 5 profesor este format -, presupunând că există conţinut digital şi nu există, că am putea să evaluăm online şi nu există nicio platformă de evaluare online care să îţi garanteze că ai evaluat elevul pe care trebuie să îl evaluezi. De aceea mă opun în acest moment predării online. Nu suntem pregătiţi, chiar dacă s-au făcut eforturi şi s-u înregistrat progrese, nu suntem pregătiţi”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro