Ciolacu: România nu va intra şi nu va fi atrasă în niciun război
România nu va intra şi nu va fi atrasă în niciun război, spune Marcel Ciolacu. El dă asigurări că până la sfârşitul anului România va adera complet la Spaţiul Schengen, iar în 2026 va intra în OCDE.
„Avem nevoie de onestitate de ambele părţi. Statul nu mai poate decide creşteri de taxe peste noapte, dar toţi trebuie să plătească taxele care sunt în vigoare. Nu doar cei corecţi, ci toţi. Şi mai este ceva - pentru ca investitorii să aibă încredere, să vină să dezvolte afaceri în România, trebuie să aibă certitudinea că banii lor sunt în siguranţă. Asta înseamnă să avem un stat de drept deplin funcţional, cu pârghii şi mecanisme eficiente de control între puterile statului. Iar instituţiile care aplică legea să continue să îşi facă datoria. Voi avea, ca şi până acum, toleranţă zero pentru cazurile de corupţie şi pentru încălcarea drepturilor omului”, spune Ciolacu.
„El aminteşte că, în esenţă, un preşedinte are două prerogative fundamentale: este comandantul suprem al armatei şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale.
„Din această perspectivă, vreau să vă spun foarte clar: România nu va intra şi nu va fi atrasă în niciun război! Pacea şi stabilitatea sunt condiţiile fundamentale pentru prosperitate. Voi avea grijă să rămână aşa! Voi fi garantul independenţei naţionale, dar nu voi fi niciodată de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Avem nevoie de o armată de profesionişti. La fel cum avem nevoie de echipamente moderne. Alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare va continua şi pe viitor”, adaugă Ciolacu.
În domeniul politicii externe, Ciolacu vrea „o abordare mai ambiţioasă care să fie caracterizată prin pragmatism şi urmărirea obiectivelor naţionale în parteneriat cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO”.
„România nu mai poate fi spectator în propriile sale relaţii externe. România este un stat mare, doar preşedinţii din ultimii 20 de ani au fost mici. Am demonstrat că se poate atunci când acţionezi strategic şi ai un plan. De 13 ani, România ciocănea la uşa Schengen şi nu ne auzea nimeni. Guvernul pe care îl conduc a reuşit să deschidă această uşă. După ani întregi de promisiuni, lucrurile au început să se mişte. Şi vă spun acum: până la sfârşitul anului, vom avea o aderare COMPLETĂ la Schengen. În 2026, România va intra şi în OCDE! Interesele economice ale României vor fi cap de listă în relaţiile noastre externe. Reprezentanţii celor mai puternice companii româneşti vor merge în deplasările externe.
Avioanele prezidenţiale trebuie să transporte capital românesc, nu crose de golf”, afirmă liderul PSD.
În politica externă, spune el, România trebuie să devină un centru strategic la nivel regional.
„În mandatul meu de premier, am făcut paşii necesari pentru ca România să îşi valorifice, în sfârşit, poziţia geostrategică pe care o are. Construim cea mai mare bază NATO din Europa şi suntem parte activă a tuturor coridoarelor strategice: militare, de transport, de energie sau logistice. Astăzi, deciziile regionale şi geopolitice nu mai pot ocoli România. Aşadar, avem oportunităţi. Ne trebuie curaj şi viziune pentru a le valorifica. De aceea, avem nevoie de aliaţi puternici: Uniunea Europeană şi SUA. Este un fapt că securitatea României se datorează în primul rând Statelor Unite ale Americii şi NATO. Dar, este pentru prima dată când beneficiem de capital american pentru a ne moderniza armata şi a dezvolta industria locală de armament. Tot anul acesta, avem o şansă uriaşă să eliminăm vizele pentru românii care vor să călătorească în SUA. Am început acest proiect ca premier şi vreau să îl văd realizat ca preşedinte. Apoi, când spun Uniunea Europeană, mă gândesc în primul rând la aliaţii noştri tradiţionali – Germania, Spania, Italia, Franţa – alături de care vom continua să ne coordonăm poziţiile şi acţiunile comune. În paralel, am dezvoltat un parteneriat strategic cu Marea Britanie. Ne leagă obiective şi viziuni comune. Dar şi faptul că avem una dintre cele mai mari comunităţi de români în această ţară. Nu vreau să mai existe dispute între Preşedinte şi Guvern atunci când vine vorba de interesele naţionale. Atât Preşedintele, cât şi Premierul trebuie să acţioneze coordonat, inteligent şi determinat, să impună interesele României la Bruxelles. Indiferent din ce partid fac parte. Cearta între români şi denigrarea României în cancelariile occidentale trebuie să înceteze. Interesele României nu mai trebuie negociate pentru mize personale”, precizează liderul PSD.
El afirmă că va căuta noi surse de atragere a investiţiilor atât din vecinătate - Turcia, cât şi din ţările din Caucazul de Sud, Orientul Mijlociu şi Asia.
„În politică, ca şi în diplomaţie, se spune că totul este negociabil. Dar în obiectivele strategice există linii roşii. Împreună cu statele membre NATO trebuie să ţinem Rusia cât mai departe de România. A susţine Ucraina înseamnă a asigura pacea României. Este cineva din sală care îşi doreşte să fie vecin cu Rusia?! Nu. De aceea, vom continua să sprijinim ferm independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România a făcut un efort financiar, logistic şi uman extraordinar. Trebuie să participăm la reconstrucţia Ucrainei, atunci când războiul va lua sfârşit. Portul Constanţa trebuie să fie principalul hub logistic al acestei reconstrucţii. În continuare, voi acorda o atenţie specială relaţiei noastre cu Republica Moldova. Voi sprijini activ parcursul european al Republicii Moldova. O voi sprijini pe Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău pentru că sunt singura garanţie că această ţară îşi va păstra orientarea pro-europeană. Consider, de asemenea, ca a venit timpul ca România sa îşi îndeplinească rolul şi în Balcanii de Vest. Serbia - cu o comunitate românească importantă, Bosnia şi Herţegovina sau Albania sunt state care au o deschidere uriaşă faţă de România. În ultimii 10 ani am ocolit această regiune. Vom întări atât prezenţa economică românească în zonă, cât şi prezenţa politică şi diplomatică”, mai spune Marcel Ciolacu.
În discursul său, el s-a referit şi la protejarea drepturilor minorităţilor româneşti din Diaspora.
„Acum este timpul să venim cu un proiect care să unească toţi românii. Şi asta nu se poate face decât în jurul intereselor comune. Trebuie ca împreună să reînnoim, să reconstruim şi să reconectăm România astfel încât să trăim în ţara pe care ne-o dorim”, încheie Ciolacu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro