Comisia Europeană clarifică declaraţiile Ursulei von der Leyen: Statele UE vor decide scopul certificatului medical

Autor: Mihai Draghici Postat la 02 martie 2021 155 afişări

Comisia Europeană a oferit clarificări după declaraţiile preşedintelui instituţiei, Ursula von der Leyen, privind controversatul proiect al certificatului medical european, precizând că statele membre vor trebui să stabilească utilitatea potenţialului document.

Comisia Europeană clarifică declaraţiile Ursulei von der Leyen: Statele UE vor decide scopul certificatului medical

"Noi pregătim un document la scară europeană, care va include date foarte obiective. Dar statele membre vor decide care va fi utilizarea precisă a documentului", a explicat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Promovarea Stilului de Viaţă European, conform publicaţiei Le Soir şi postului LCI.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că potenţialul certificat medical nu va include doar date despre vaccinare, ci şi ale date medicale, precum prezenţa anticorpilor. "Documentul ar putea arăta şi dacă o persoană este imunizată datorită situaţiei medicale personale şi a prezenţei anticorpilor", a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tema certificatului medical digital ar urma să fie analizată în Consiliul European pe 25 martie. Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei Europene privind certificatul medical digital trebuie aprobată de Parlamentul European şi de statele membre.

Belgia a criticat, luni, declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind un potenţial permis medical european digital, care ar include date despre vaccinare şi despre teste anticoronavirus, subliniind că proiectul generează "confuzie" privind scopul acestui document.

Tema certificatului de vaccinare a fost abordată săptămâna trecută, la summitul Consiliului European. Liderii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene să definească norme comune pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare, dar nu există un acord asupra drepturilor pe care le-ar conferi un astfel de certificat. De altfel, Consiliul European a anunţat clar, în Declaraţia comună oficială adoptată la summit: "Cerem continuarea eforturilor asupra unei abordări comune privind certificatele de vaccinare şi vom reveni asupra acestui subiect".

În acest context, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat luni că a discutat cu parlamentari din cadrul formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) despre o serie de teme europene, inclusiv despre un "permis verde digital". Ursula von der Leyen a explicat că documentul nu va conţine doar date despre vaccinare, ci şi despre testele anti-Covid-19 şi despre vindecarea de boală. "Vom prezenta luna aceasta o propunere legislativă pentru un permis verde digital. Scopul este să furnizăm dovada că o persoană a fost vaccinată, rezultatele testelor în cazul persoanelor care nu au putut face încă vaccinul, informaţii despre recuperarea medicală post-Covid-19. Documentul va respecta protecţia datelor, securitatea şi sfera privată. Permisul verde digital ar trebui să faciliteze vieţile europenilor. Scopul este să permitem gradual deplasările în interiorul Uniunii Europene şi în afara acesteia, pentru muncă şi turism", a transmis Ursula von der Leyen prin Twitter. Rugată să ofere detalii despre acest document, Ursula von der Leyen a precizat, conform postului France24: "Vom prezenta o propunere legislativă în martie".

Însă Belgia a reacţionat imediat, denunţând "confuzia" generată de afirmaţiile preşedintelui Comisiei Europene. "Ideea unui sistem european standardizat care să permită fiecărei persoane să adune, pe acelaşi document digital (certificat), informaţii despre vaccinare, teste etc. este bună. Totuşi, în propunerea doamnei Ursula von der Leyen, noţiunea de «permis» generează confuzie privind obiectivul pe care trebuie să îl urmărească acest certificat", a afirmat, prin Twitter, Sophie Wilmès, vicepremier al Belgiei şi ministru de Externe.

"Pentru Belgia nu se pune problema unei legături între vaccinare şi libertatea de deplasare în Europa. Respectarea principiului nondiscriminării este cu atât mai fundamentală cu cât vaccinarea nu este obligatorie, iar accesul la vaccin nu este încă generalizat", a subliniat Sophie Wilmès.

Emmanuel Macron a atenţionat ţările care vor certificate de vaccinare

Imediat după summitul UE, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a atenţionat ţările care vor instituirea circulaţiei pe bază de certificate de vaccinare pentru relansarea turismului, subliniind că este necesar un cadru comun de reglementare care să respecte drepturile individuale şi să evite discriminarea. "Eu simt că există multă confuzie în jurul acestui subiect. Un astfel de certificat va genera multe probleme tehnice, privind respectarea datelor personale, privind organizarea libertăţilor noastre. Trebuie să ne pregătim din punct de vedere tehnic, politic, juridic", a declarat Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei s-a declarat împotriva unui permis care "să fie condiţionat doar de vaccinare". "Dacă vom ajunge să deschidem anumite locuri, nu vom avea cum să condiţionăm accesul doar de vaccinare, mai ales că vaccinarea nu este disponibilă încă pentru cei tineri", a subliniat preşedintele Franţei, conform cotidianului Liberation. Până în momentul de faţă, doar 4% din populaţia Franţei a fost vaccinată.

Grecia, care vrea să relanseze sectorul turistic, a cerut în ianuarie Comisiei Europene să instituie "certificate de vaccinare". Emmanuel Macron se opune ideii. "Dacă lucrurile se vor îmbunătăţi, nu va accepta nimeni ca, spre exemplu pentru atragerea turiştilor, să existe o ţară mai ofertantă decât altele, asumând riscuri să aducă oameni de la capătul lumii pentru a-şi umple hotelurile. Trebuie să evităm ca fiecare ţară să dezvolte propriul sistem", a atras atenţia Emmanuel Macron.

Germania şi Franţa au transmis că vaccinarea anticoronavirus nu va fi obligatorie, excluzând posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate, în contextul în care experţii au avertizat asupra riscului limitării libertăţilor şi ajungerii la situaţii discriminatorii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
certificat medical,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.