Compania de foraj DAFORA Mediaş face valuri pe Bursa de Valori Bucureşti, în urma restructurării prin insolvenţă

Autor: Georgiana Călin Postat la 27 septembrie 2017 720 afişări

Compania de foraj DAFORA Mediaş (simbol bursier DAFR), care a intrat în insolvenţă la propria cerere cu datorii totale de circa 300 milioane de lei în condiţiile înregistrării unor capitaluri proprii negative, a atras atenţia pe BVB în primele trei zile de la reluarea tranzacţionării.

Compania de foraj DAFORA Mediaş face valuri pe Bursa de Valori Bucureşti, în urma restructurării prin insolvenţă

Astăzi, DAFORA are o capitalizare bursieră de aproximativ 10 milioane de lei. Suspendată de la tranzacţionare odată cu deschiderea procedurii de insolvenţă, în 19.06.2015, compania a reluat tranzacţionarea în data de 25 septembrie 2017, ca urmare a confirmării planului de reorganizare. În primele trei zile valoarea companiei arată o creştere spectaculoasă şi susţinută, de aproximativ 50%, pe Bursa de Valori Bucureşti.

În şedinţa de tranzacţionare de astăzi s-au tranzacţionat pană la ora 13 peste un milion opt sute de mii de acţiuni la un preţ în creştere cu 13% faţă de ziua anterioară.

Interesul investitorilor pentru compania DAFORA vine după ce administratorul judiciar, CITR, a reuşit să restructureze compania în cadrul procedurii  de insolvenţă, sporind semnificativ valoarea acesteia.

Irina Mişca, manager CITR: „Astăzi vedem o confirmare pe Bursă a valorii pe care am reuşit să o adăugăm companiei DAFORA. Ne bucură interesul investitorilor manifestat pentru acest business, care îşi declară intenţia să cumpere astăzi 12 milioane de acţiuni ale companiei fiindcă, probabil, văd un potenţial de creştere continuu. Şi asta probabil datorită măsurilor pe care le-am propus în planul de reorganizare al companiei, soluţii personalizate exact pe nevoile acestui business şi croite pe obiectivul de creştere al acestuia”. 

CITR a propus creditorilor companiei DAFORA o soluţie de salvare a valorii acumulate în companie, dată în principal de capitalul uman, experienţa acumulată, managementul calităţii şi certificările recunoscute la nivel internaţional. În acest scop, administratorul judiciar a elaborat, împreună cu echipa de management a companiei, un plan de stabilizare, restructurare operaţională şi relansare a activităţii companiei. Principalele măsuri prevăzute se referă la obţinerea unei finanţări, în perioada de reorganizare, pentru activitatea curentă (leasing financiar pentru achiziţia unei instalaţii de foraj de mare adâncime, factoring şi scrisori de garanţie pentru bună execuţie a lucrărilor) şi asigurarea consolidării activităţii prin derularea contractelor cu parteneri strategici. În plus, s-au prospectat pieţe şi proiecte noi în India, Iran şi Kazahstan. Au fost implementate măsuri de management specific pentru realizarea investiţiilor necesare satisfacerii exigenţelor clienţilor, au fost valorificate activele excedentare iar structura de personal a fost adaptată la amploarea şi numărul efectiv al lucrărilor de foraj. Astfel, numărul angajaţilor s-a redus de la 396 la 258.

Proiectul de reorganizare a câştigat încrederea creditorilor companiei, care au aprobat planul. În consecinţă, DAFORA a reluat tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti în urmă cu trei zile la un preţ de 0,0071 lei pe acţiune.

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR – Chiar dacă societatea este în insolvenţă, creşterea cotaţiei bursiere confirmă viabilitatea în piaţă a modelului de restructurare propus de CITR. Confirmarea planului de reorganizare de către instanţă, care a avut ca efect reluarea tranzacţionării, şi eforturile pe care le-am făcut pentru stabilizarea, restructurarea şi relansarea companiei se înscriu în modelul nostru de competenţă: CITR crede în redresarea companiilor româneşti şi susţine cu toate resursele salvarea valorii economice prin sprijinirea celei de-a doua şanse a business-urilor în dificultate.

DAFORA continuă consolidarea poziţiei pe piaţa internă şi lucrările de foraj şi în afara României prin adjudecarea noilor contracte cu beneficiari externi. În plus, compania îşi propune reîntregirea flotei de foraj prin achiziţia instalaţiilor noi, redimensionarea datoriilor în raport cu posibilităţile reale de rambursare, în contextul pieţei de petrol şi gaze, şi accesarea surselor suplimentare de finanţare, dată fiind poziţia financiară tot mai stabilă a societăţii odată cu confirmarea definitivă a planului de reorganizare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.