Compania olandeză Damen Shipyards, care detine 49% la Damen Shipyards Mangalia, cere falimentul şantierului naval, ca urmare a datoriilor acumulate

Autor: Roxana Rosu Postat la 30 mai 2024 40 afişări

Compania olandeză Damen Shipyards, care detine 49% la Damen Shipyards Mangalia, cere falimentul şantierului naval, ca urmare a datoriilor acumulate

 Compania olandeză Damen Shipyards, care detine un pachet de 49% la Damen Shipyards Mangalia SA, a cerut falimentul şantierului naval, ca urmare a datoriilor acumulate, solicitarea fiind depusă la Tribunalul Constanta.

Potrivit unei declaratii făcute de  preşedintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurenţiu Gobeajă, pentru radio Europa Liberă, „este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societăţii de la momentul preluării acţiunilor, din 2018, până în prezent”.

Dosarul a fost depus în instantă pe 28 mai, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 14 iunie.

Şantierul de la Mangalia are peste 1.500 de salariaţi şi peste 600 de subcontractori colaboratori.

Compania olandeză gestionează atât şantierul de la Mangalia cât şi pe cel de la Galaţi, care a fost achiziţionat cu mai bine de 20 de ani în urmă.

În 2018, Damen a decis să investească în Mangalia şi a acceptat să transfere părţii române 2% din acţiunile companiei care operează Şantierul Mangalia (permiţând statului român să devină acţionar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii şi păstrării controlului operaţional şi managerial al şantierului naval.

Anul trecut, Damen a cerut rezilierea contractului legal de funcţionare a asocierii cu statul român privind Şantierul Mangalia. Oficialii companiei olandeze spuneau că, prin adoptarea legii 187/2023 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea dintre statul român şi Damen în ceea ce priveşte Şantierul Mangalia.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mangalia,
santier,
companie,
datorii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.