Companiile de telecom au realizat cele mai mari tranzacţii de birouri anul trecut
Companiile din telecom au realizat cele mai mari tranzacţii de birouri anul trecut, cei trei mari jucători din piaţă - Telekom, Vodafone şi Orange - consolidându-şi activităţile în clădiri noi prin preînchirieri, la care se adaugă contracte importante încheiate de firmele de IT.
"2013 şi 2014 au fost ani foarte buni în ceea ce priveşte cererea totală, plasată la 270.000-290.000 metri pătraţi, şi aceasta a stimulat dezvoltatorii să înceapă proiecte noi. Vedeta anului 2014 a fost telecom-ul, cei trei mari jucători din piaţă consolidând activităţile în clădiri noi prin preînchirieri, faţă de 2012-2013, când băncile au făcut consolidările. În 2015, sectorul IT şi cel financiar îşi vor disputa poziţia de lider", a declarat Maria Florea, care conduce departamentul de birouri al JLL, companie specializată în furnizarea de servicii în domeniul imobiliar şi gestionarea investiţiilor.
Cea mai mare tranzacţie a fost cea prin care Telekom Romania Telecommunications a preînchiriat 25.000 de metri pătraţi în complexul Globalworth Campus, dezvoltat în Pipera de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Vodafone, cu 16.000 metri pătraţi, adică peste o treime din clădirea Bucharest One, pe care tot Papalekas o construieşte lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu şi Orange, cu 13.500 metri pătraţi în Green Court Bucharest, dezvoltat de grupul suedez Skanska în zona Floreasca, sunt următoarele două cele mai mari tranzacţii cu spaţii de birouri din 2014.
La acestea se adaugă extinderea contractului dintre North Gate şi Renault Technologie Roumanie (RTR) pentru 20.000 de metri pătraţi.
Acestea au fost singurele tranzacţii mai mari de 10.000 de metri pătraţi semnate anul trecut. Grupurile Microsoft, DB Schenker şi Telus au închiriat fiecare câte un spaţiu de 7.000 de metri pătraţi, 8.000 de metri pătraţi, respectiv 6.000 de metri pătraţi, în proiectele City Gate, Hermes Business Campus şi AFI Business Park. În cazul Microsoft este vorba de o prelungire de contract, în timp de DB Schenker vrea să dezvolte în Bucureşti un centru de suport care să deservească departamentul financiar al grupului.
Tranzacţii de peste 5.000 de metri pătraţi au fost încheiate de Ericsson, care a extins contractul din West Gate pentru 5.000 metri pătraţi, şi de Procter&Gamble (extindere, 6.000 metri pătraţi) în Iride Business Park.
Cele mai cautate zone de birouri, cu aproximativ 80% din cerere, au fost Floreasca Barbu-Văcărescu, Centru şi Centru-Vest.
"Rata de neocupare a scăzut uşor faţă de 2013, însă se păstrează în jurul valorii de 14%, care teoretic nu pune încă presiune pe chiriaşi. Însă clădirile bune din oraş au o rată de neocupare scăzută şi spaţiile de calitate disponibile pentru 2015 nu vor fi foarte multe", a adăugat Florea.
În afara Bucureştiului, Clujul a fost cel mai căutat oraş pentru sedii de companii.
Astfel, Siemens a închiriat 3.000 de metri pătraţi în Liberty Technology Park Cluj, un spaţiu similar fiind preluat de compania din domeniul serviciilor de outsourcing Genpact în United Business Center Tower, tot din Cluj-Napoca. De asemenea, compania de software în domeniul imobiliar Yardi a închiriat 3.000 de metri pătraţi în clădirea The Office.
În afara Bucureştiului, tranzacţiile cu birouri au totalizat 50.000 de metri pătraţi în acest an, din care 30.000 de metri pătraţi în Cluj-Napoca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro