Se complică lupta cu inflaţia? Paritatea euro-dolar revine în discuţie, iar politica monetară a BCE este una din cauze. În Ungaria, banca centrală semnalizează o „pauză susţinută“ în ieftinirea creditului pentru a stăvili declinul zlotului
Riscul ca euro să se deprecieze până la a atinge paritatea cu dolarul american este în creştere pe pieţele financiare după reducerea de dobânzi operată de Banca Centrală Europeană săptămâna trecută şi ameninţarea ca o victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din America să declanşeze un război comercial mondial, notează Bloomberg.
Riscul ca euro să se deprecieze până la a atinge paritatea cu dolarul american este în creştere pe pieţele financiare după reducerea de dobânzi operată de Banca Centrală Europeană săptămâna trecută şi ameninţarea ca o victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din America să declanşeze un război comercial mondial, notează Bloomberg.
O astfel de depreciere poate complica misiunea BCE de a lupta cu inflaţia pentru că un euro mai slab face importurile mai scumpe.
La doar câteva zile după ce Trump a sugerat că ar putea impune tarife împotriva Europei, pe lângă China şi alte ţări, preşedinta BCE Christine Lagarde a avertizat că orice bariere ar reprezenta un risc pentru economia slăbită a blocului. Săptămâna trecută, aceasta a anunţat o a doua reducere consecutivă de dobânzi şi a iscat pariuri că reduceri chiar şi mai agresive vor urma.
Combinaţia a dat de pământ cu euro, moneda consemnând a treia săptămână consecutivă de pierderi în raport cu dolarul american, cea mai lungă perioadă de declin din iunie.
„Paritatea euro-dolar este categoric o posibilitate dacă Trump câştigă şi dă drumul la tarife“, a declarat Michael Hart, strateg la Pictet Wealth Management.
Pictet şi Deutsche Bank nu mai consideră scenariul parităţii euro-dolar drept un scenariu exagerat, în timp ce JPMorgan şi ING văd riscul ca moneda unică europeană să scadă către nivelul respectiv înainte de finalul anului.
Sentimentul este vizibil pe piaţa opţiunilor, unde traderii îşi cresc pariurile pe scăderea euro.
În Ungaria, banca centrală este pregătită să pună reducerile de dobânzi pe pauză pentru „o perioadă susţinută“ dacă perspectivele privind inflaţia şi pieţele globale o vor cere, a anunţat viceguvernatorul acesteia, Barnabas Virag. Forintul s-a apreciat imediat în raport cu euro.
Prin mesajele sale, banca centrală încearcă să stăvilească declinul monedei naţionale care a atins un minim pe 18 luni în raport cu euro la începutul acestei luni. Recent, Virag aproape a exclus o reducere de dobânzi la următoarea şedinţă de politică monetară a băncii, de pe 22 octombrie.
Forintul a avansat cu până la 0,4% în raport cu euro după comentariile lui Virag, până la cel mai ridicat nivel dintr-o săptămână. Traderii aproape excluseseră deja orice reduceri de dobânzi pe acest an în urma deprecierii forintului.
Banca centrală şi-a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual la 6,5% luna trecută. Ciclul de reducere a costului finanţării durează de peste un an, cu doar o pauză scurtă în august.
În pofida declaraţiilor lui Virag, forintul este în continuare ameninţat, avertizează Piotr Matys, analist la InTouch Capital Market. O victorie a lui Donald Trump ar putea alimenta un nou episod de depreciere.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană