Contrapartea Centrală întârzie. ASF: CCP ne-a notificat că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie 2024 pentru declararea dosarului complet şi că vrea prelungire cu 30 de zile. Am acordat 90 de zile

Autor: Tibi Oprea Postat la 31 iulie 2024 28 afişări

Contrapartea Centrală întârzie. ASF: CCP ne-a notificat că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie 2024 pentru declararea dosarului complet şi că vrea prelungire cu 30 de zile. Am acordat 90 de zile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat miercuri că a fost notificată de către Contrapartea Centrală (CCP.RO) că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie 2024 pentru declararea dosarului complet şi că solicită prelungirea acestui termen cu maxim 30 de zile. ASF a acordat însă mai mult timp.

„Autoritatea a publicat spre consultare o propunere de modificare a art. 4. alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013, ce vizează prelungirea termenului de depunere a documentelor suplimentare cu o perioadă suficientă de timp (90 zile), pentru a preîntâmpina repetarea unei situaţii similare celei ocazionate de ultima modificare a Regulamentului 3/2013”, transmite Autoritatea.

Ieri seară, Bursa de Valori Bucureşti a convocat acţionarii pe 3 septembrie 2024 pentru a mandata Consiliul Bursei să aprobe Planul de afaceri al CCP.RO, actualizat şi supus aprobării acţionarilor şi să participe, în calitate de acţionar al CCP.RO, la orice operaţiune de majorare a capitalului social în lmita valorii de maxim 3 mil. euro.

Citiţi mai jos comunicatul integral al ASF:

Având în vedere faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost notificată de către CCP.RO că nu este în măsură să respecte termenul de 8 septembrie 2024 până la care CCP.RO trebuie să depună la ASF informaţii suplimentare pentru declararea dosarului complet şi solicită prelungirea acestui termen cu maxim 30 zile, într-o abordare prudentă şi în contextul importanţei ducerii la îndeplinire a obiectivului strategic de înfiinţare a unei contrapărţi centrale naţionale, Autoritatea a publicat spre consultare o propunere de modificare a art. 4. alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013, ce vizează prelungirea termenului de depunere a documentelor suplimentare cu o perioadă suficientă de timp (90 zile), pentru a preîntâmpina repetarea unei situaţii similare celei ocazionate de ultima modificare a Regulamentului 3/2013.

Amintim că ultima modificare a Regulamentului ASF nr. 3/2013 a avut loc prin Regulamentul nr. 4/2024 privind modificarea art. 4 alin. (6) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 3/2013 pentru autorizarea şi funcţionarea contrapărţilor centrale, emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii. Prin intermediul acestui regulament s-a extins termenul în care contrapartea centrală va depune la ASF informaţii suplimentare cu maximum 6 luni, termenul nou rezultat fiind de maximum 18 luni de la data solicitării acestora de către Autoritate.

ASF a propus la acel moment, în cadrul consultării publice, un termen de extindere mai lung, respectiv de maximum 12 luni, dar la solicitarea CCP.RO termenul a fost extins doar cu 6 luni, perioadă care se dovedeşte insuficientă pentru finalizarea şi depunerea la ASF a documentaţiei complete de autorizare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi menţine angajamentul de a sprijini, în continuare în limita competenţelor sale, realizarea proiectului de înfiinţare a unei contrapărţi centrale naţionale.

Precizăm totodată că ASF va urmări în continuare în analiza sa termenele şi exigenţele cerinţelor de autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare şi, ulterior, cele impuse de noul pachet legislativ EMIR 3.0 de la momentul intrării în vigoare a acestuia.

Proiectul de regulament pentru modificarea art. 4 alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013 este supus consultării publice pentru o perioadă de 10 zile calendaristice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
termen,
prelungire,
centrala,
dosar,
notificare,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.