Criza energiei din Europa ar putea dura ani de-acum încolo. Pe piaţa gazelor, cuvântul de ordine este volatilitatea
Cu stocurile de gaze la niveluri periculos de scăzute, Uniunea Europeană este la mila lui Vladimir Putin şi a vremii, potrivit Bloomberg Businessweek.
Cu stocurile de gaze la niveluri periculos de scăzute, Uniunea Europeană este la mila lui Vladimir Putin şi a vremii, potrivit Bloomberg Businessweek.
Europa este în ghearele unei crize a energiei care pune presiune puternic pe companii şi gospodării. Maximo Miccinilli, din cadrul FleishmanHillard EU, se aşteaptă ca criza să menţină preţurile volatile şi să sporească tensiunea dintre autorităţile europene şi statele membre ale blocului.
Premisele acestei situaţii există de ani întregi. Europa este în plină tranziţie energetică, crescându-şi dependenţa de energia regenerabilă, mai curată, dar mai volatilă. Influenţa în creştere a Moscovei asupra ţărilor vecine a devenit vizibilă încă din iarna trecută, iar în această vară Gazprom a început să-şi reducă livrările către continent, agravând deficitele. În acelaşi timp, ţări de la Japonia la China au început să-şi crească importurile de GNL ca pregătire pentru această iarnă. Toate acestea au îngreunat eforturile Europei de a-şi reface stocurile de gaze în lunile calde.
O creştere recentă a importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA a adus o uşoară detensionare pe piaţa de energie din Europa, însă doar temporar. Traderii pariază că criza de energie din 2021 va continua ani întregi în pofida scăderii preţurilor gazelor pe fondul importurilor mai mari de GNL american. Potrivit acestora, preţurile se vor menţine ridicate până în martie 2023, scrie Bloomberg.
„Criza ar putea continua în 2022“, arată Andrew Hill, de la BloombergNEF. „Problemele geopolitice şi tensiunile cu Rusia, în special din jurul gazoductului Nord Stream, vor împinge Rusia să limiteze livrările către Europa în prima jumătate a anului şi poate şi pe mai departe“.
La începutul acestei săptămâni, preţurile gazelor au urcat din nou în forţă, livrările diminuate din partea Rusiei provocând din nou nesiguranţă cu privire la ce se va întâmpla în lunile de iarnă. Temerile sunt exacerbate de posibila creştere viitoare a cererii de gaze din Asia, regiunea putând atrage transporturile de GNL dinspre Europa.
Preţurile gazelor din Europa rămân extrem de volatile, preţurile urcând la maxime record înainte de Crăciun pentru a scădea puternic în ultimele zile ale anului trecut. Ca semn al acestei volatilităţi, pe un segment al pieţei britanice de gaze preţurile au devenit negative pentru o scurtă perioadă de timp.
În lipsa unei creşteri a exporturilor ruseşti, stocurile de gaze din Europa se vor situa la sub 15% până la finalul lunii martie, cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit Wood MacKenzie. Iar asta presupunând condiţii meteo normale.
Traderii se pregătesc deja pentru ce e mai rău, unii dintre aceştia prevestind că criza ar putea dura până în 2025, când următorul val de proiecte GNL din Statele Unite va începe să alimenteze piaţa mondială.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro