Criza încă nu s-a terminat: Europa a fost în recesiune în T1, după ce marile economii au fost închise din cauza revenirii COVID-ului. În timp ce UE scade, SUA sau China au reveniri spectaculoase
Zona euro a intrat într-o recesiune dublă în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care rezultatele au scăzut puternic sub presiunea măsurilor de lockdown din cauza pandemiei, lăsând astfel UE în spatele altor mari economii, scrie Financial Times.
Declinul de 0,6% faţă de trimestrul precedent, alături de o contracţie de 0,7% în T4 2020, au dus zona euro într-o recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de creştere negativă.
În contrast, SUA a raportat prima creştere a PIB-ului de 1,6% faţă de ultimele trei luni, iar China a anunţat în urmă cu două săptămâni o creştere de 0,6%. Majoritatea economiilor europene au fost supuse la diverse nivele de lockdown în primele trei luni ale anului în curs.
Germania a fost cea mai afectată mare economie europeană, înregistrat un declin trimestrial de 1,7%, pe fondul scăderii puternice a consumului domestic.
PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 0,5%, în timp ce Italia a înregistrat o scădere de 0,4%. Economia Portugalie s-a contractat cu 3,3%, după o reizbucnire puternică a pandemiei în ţară.
Economia franceză a reuşit să depăşească estimările analiştilor, după o creştere de 0,4%, propulsată de creşterea puternică din construcţii şi o revenire a consumului domestic.
Eurostat a anunţat că PIB-ul a scăzut cu 0,4% la nivelul UE. Suedia, Austria şi Belgia au anunţat creşteri mai bune decât era anticipat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro