Cum a dispărut Amromco, al treilea cel mai mare producător de gaz din România

Autor: Roxana Petrescu Postat la 06 februarie 2022 262 afişări

Inflamarea istorică a preţului gazului natural nu a fost un factor de creştere pentru toţi producătorii, Amromco Energy, compania fondată în 2002, cu 25 de concesiuni în România, care ajunsese să reprezinte chiar 4% din producţia naţională de gaze, ajungând să-şi ceară singură insolvenţa.

Inflamarea istorică a preţului gazului natural nu a fost un factor de creştere pentru toţi producătorii, Amromco Energy, compania fondată în 2002, cu 25 de concesiuni în România, care ajunsese să reprezinte chiar 4% din producţia naţională de gaze, ajungând să-şi ceară singură insolvenţa. Ce s-a întâmplat?

„Scăderea producţiei concomitent cu creşterea imposibil de estimat a preţului au fost principalii factori care ne-au determinat să cerem protecţia insolvenţei. Este greu de spus ce va urma mai departe, dar analizăm şi posibilitatea unei vânzări către un alt investitor“, spune o sursă din cadrul Amromco Energy, care în septembrie mai avea doar 1% din producţia internă de gaze.

Compania fondată în 2002 şi avându-l în spate pe tra­de­rul de comodităţi elveţian Mercuria deţine, potrivit date­lor de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), 25 de acorduri de concesiune de dezvoltare-ex­ploa­tare şi exploatare petrolieră în România, unele în par­te­neriat cu Romgaz, compania naţională de producţie de gaze. „În mod normal, scumpirea gazului a fost un lucru foarte bun pentru industrie, dar nu şi pentru noi. Noi aveam contractele bilaterale semnate. Din păcate, anul trecut, două dintre sondele săpate au mers foarte prost, iar una dintre sondele extrem de importante s-a oprit brusc. În această situaţie, noi trebuia să facem achiziţiile din piaţă pentru a ne acoperi contractele, lucru imposibil de făcut la preţurile existente“, explică sursa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Amromco,
producător de gaz,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.