Cutremure: 15.000 de decese. Erdogan recunoaşte că guvernul a întâmpinat unele probleme

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 februarie 2023 124 afişări

Cutremure: 15.000 de decese. Erdogan recunoaşte că guvernul a întâmpinat unele probleme

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apărat răspunsul guvernului său la cele două cutremure catastrofale, afirmând că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului. Cel puţin 15.000 de persoane au murit în Turcia şi în nordul Siriei, scrie BBC

Criticii au susţinut că răspunsul serviciilor de urgenţă a fost prea lent şi că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situaţia este acum "sub control".

Liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. "Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan", a spus el.

Preşedintele a respins acuzaţia şi a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: "Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfăşoare campanii negative în interes politic", a declarat el reporterilor din Hatay.

Mii de supravieţuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranţa dispare pentru mulţi dintre cei prinşi sub dărâmături.

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că supravieţuitorii ar putea fi puternic afectaţi de temperaturile scăzute.

"Avem o mulţime de oameni care au supravieţuit în aer liber, în condiţii din ce în ce mai rele şi îngrozitoare", a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenţie în caz de cutremur al OMS.

"Suntem în pericol de a asista la un dezastru secundar care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul iniţial dacă nu ne mişcăm în acelaşi ritm şi cu aceeaşi intensitate cu care o facem în ceea ce priveşte căutarea şi salvarea."

În Siria, ţară vecină, eforturile de ajutorare au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura.

Punctul de trecere Bab al-Hawa dintre Turcia şi Siria a fost închis de la cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.

În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a declarat că drumul ar putea fi accesibil în curând, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că ţara lucrează pentru a deschide alte două treceri de frontieră pentru a ajuta la intrarea ajutoarelor în ţară.

"Există unele dificultăţi în ceea ce priveşte ajutoarele Turciei şi ale comunităţii internaţionale care ajung în Siria. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două treceri de frontieră", a declarat el.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistenţă din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât şi în cele controlate de rebeli.

Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancţiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

"Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancţiunilor europene şi americane", a declarat Bouthaina Shabban.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cutremure,
efecte,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.