LIVE: ZF Real Estate by Storia - Detalii din culisele primului hotel de cinci stele de pe litoral: cum va arăta şi când se va deschide?

Dan Barna, europarlamentar şi vicepreşedinte Renew Europe: „Ori ne apărăm şi investim în industria de apărare, ori ne dăm bătuţi şi învăţăm ruseşte”

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 03 aprilie 2025 23 afişări

Dan Barna, europarlamentar şi vicepreşedinte Renew Europe: „Ori ne apărăm şi investim în industria de apărare, ori ne dăm bătuţi şi învăţăm ruseşte”

În noul context de securitate la nivel european, UE şi ţările membre trebuie să-şi asume un rol mai important privind securitatea şi investiţiile în apărare, spune Dan Barna, europarlamentar şi vicepreşedinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

„O dată ce americanii americanii şi-au trădat parteneriatul cu Europa, România nu are nicio variantă în care să nu pice în sfera Rusiei, exceptând solidaritatea cu nucleul european, în jurul Franţei şi Marii Britanii. Ori ne apărăm şi investim în industria de apărare, ori ne dăm bătuţi şi învăţăm ruseşte”, a spus acesta într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Parcursul occidental al ţării noastre depinde de acceptarea noului rol care ne revine în regiune, precum şi de absorbţia de fonduri europene sau atragerea de investiţii.

„Dacă înţelegem că supravieţuirea noastră politică proeuropeană ţine de acceptarea noului rol care ne revine, putem să fim acolo, dacă ne asumăm asta. Pentru absorbţia de fonduri din planul ReArm Europe, dar şi altele care ar putea urma, crucial este să existe voinţă politică, cum la PNRR nu a existat. Spre exemplu, pe zona de reconstrucţie a Ucrainei, care este o temă de mare interes la nivel european în acest moment, prezenţa noastră este ultradiscretă.

Nu putem continua pe logica în care alocăm banii doar pentru proiecte sociale şi pentru creşterea nivelului de trai. Trebuie să înţelegem că trebuie să alocăm resurse către apărare pentru a evita reîntoarcerea lumii către sferele de influenţă. România poate beneficia de investiţiile în infrastructură, fiind în zona estică”, a declarat fostul preşedinte USR.

În acest timp, Uniunea Europeană şi NATO au reprezentat un colac de salvare pentru România din perspectiva dezvoltării economice şi a securităţii.

„Statele care vor lua parte la acest proiect vor avea parte de viitorul european pe care l-am trăit până acum. Vedem situaţia statelor care nu au reuşit să intre în Uniunea Europeană sau NATO şi sunt în căutare disperată de garanţii de securitate”.

Europarlamentarul mai arată că investiţiile în zona de apărare au fost marcate de eşecuri din cauza lipsei unei strategii clare şi a voinţei politice.

„Multe investiţii din apărare au întârziat nepermis sau au fost anulate din cauza unei lipse de strategii asumate la nivel înalt. Pentru a nu supăra pe nimeni, nu am luat deciziile strategice care trebuiau. În noua realitate, trebuie să învăţăm să ne apărăm singuri grădina şi livada”.

Viitorului preşedinte al României îi va reveni sarcina să negocieze cu americanii reintrarea ţării noastre în programul Visa Waiver, situaţie generată de criza democratică, explică Dan Barna

„Situaţia vizelor către SUA a fost generată de criza democratică din ţara noastră de după anularea alegerilor. Este rolul viitorului preşedinte să rezolve această problemă, dacă va avea o politică externă activă şi responsabilă. Ideea nu este să ne luăm la bătaie cu americanii, ci să găsim o variantă de coabitare. Speranţa că relaţiile dintre UE şi SUA vor reveni după finalul mandatului Trump este deşartă. Reconstrucţia relaţiilor va dura zeci de ani”, a conchis el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dan Barna,
europarlamentar,
renew,
aparare
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori