Daniel David, ministrul educaţiei ne anunţă că dispare şcoala în trei în schimburi. Dar ce dispare de fapt? Când elevii aceleiaşi şcoli încep cursurile la 8.00, la 11.45 şi la ora 14.00, în câte schimburi învaţă?

Autor: Ramona Cornea Postat la 14 aprilie 2025 44 afişări

Ministrul educaţiei, Daniel David, ne anunţă că şcoala în trei schimburi va dispărea începând cu anul şcolar următor.

Daniel David, ministrul educaţiei ne anunţă că dispare şcoala în trei în schimburi. Dar ce dispare de fapt? Când elevii aceleiaşi şcoli încep cursurile la 8.00, la 11.45 şi la ora 14.00, în câte schimburi învaţă?

Când un copil de 11 ani, în clasa a V – a, începe cursurile la ora la 14.00 şi le termină la  ora 20.00, în câte schimburi învaţă şcoala? ♦ Când copiii au ora de 40 de minute şi pauza de 5 minute, în ce schimb învaţă? ♦ Când programul şcolii de la 8 dimineaţa şi se termină la opt seara, cu trei intrări la cursuri ale elevilor, în câte schimburi învaţă şcoala ♦ Ministrul educaţiei anunţă dispariţia a ceva ce oricum, în realitate, aproape că nu mai era declarat ♦ Doar şapte din cele 423 de şcoli din Capitală mai apar în acte ca fiind „în trei schimburi“. Ce se va schimba, aşadar, din toamna lui 2025?

Ministrul educaţiei, Daniel David, ne anunţă că şcoala în trei schimburi va dispărea începând cu anul şcolar următor.

Într-un raport de activitate publicat la finalul săptămânii trecute, el a spus că „conform legii învăţământului, începând cu anul universitar 2025-2026 acest lucru este interzis”. Ministrul a spus de mai multe ori că acest mod de a organiza cursurile afectează calitatea învăţământului.

Dar ce dispare, de fapt? Dispare modul de lucru sau doar termenul din nomenclator?

Pentru că realitatea din teren spune altceva.

Ministrul educaţiei ne spune că dispare de la anul şcoala în trei schimburi, dar nu ne spune şi ce numeşte el şcoala în trei schimburi? Când un copil de 11 ani, în clasa a V-a începe cursurile la 14.00 şi le termină la ora 19.00 sau 20.00 este sau nu şcoală în trei schimburi? Când elevii aceleiaşi şcoli intră la ore la 8.00 la 11.45 şi la 14.00, este sau nu şcoală în trei schimburi? Ce dispare exact, domnule ministru?

Prevederea legală nu este o surpriză, acesta este al doilea mandat de ministru de când există această prevedere. În acest timp, pare că şcolile s-au pregătit.

ZF a iniţiat în 2023 campania Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti, pornind de la un exemplu clar: elevii mai multor şcoli din Capitală învăţau după un program cu trei intrări diferite la ore: unii la 8.00, unii la 11.45, unii la 14.00. Trei intrări, trei schimburi am zis noi. De aici am pornit în acest demers editorial care a strâns zeci de ecouri de la părinţi şi profesori afectaţi de acest sistem.

În continuare, în zeci de şcoli din Capitală, programul arată aşa: unii elevi încep la ora 8.00, alţii la 11.45, iar alţii la 14.00. Nu pare a fi o formulă clasică de două schimburi, ci mai degrabă una mascată în trei. Totuşi, în raportările oficiale către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), aceste unităţi apar ca funcţionând „în două schimburi diferenţiate“. Ce înseamnă asta?

Spre exemplu, o şcoală din Bucureşti trimite în bănci la 8.00 clasele pregătitoare şi a VIII-a, la 11.45 clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, iar la 14.00 elevii de clasa a V-a, a VI-a şi a VII-a. Cei din urmă – copii de 11-13 ani – termină orele la 19.00 sau chiar 20.00. Se încadrează sau nu în ceea ce ministrul declară că „nu va mai exista“? O astfel de şcoală figurează în datele pe care le comunică la ISMB cu un program în două schimburi, deşi cele trei ore de intrare diferite sunt evidente, deşi elevi de clasa a V-a, de 11 ani, încep cursurile la ora 13 sau la 14 şi le termină la ora 19 sau 20, deşi orele sunt ciuntite, la 45 de minute cel mult şi pauzele au cinci minute.

Şcoala I.G. Duca din Sectorul 5 declară că învaţă în „două schimburi", dar după cum se poate vedea din tabelul cu programul pentru elevi cursurile încep la 8:00 AM, 11:45 AM şi 14:00 PM pentru diferite categorii de elevi, în funcţie de clasă. Normal ar fi, ca în Germania sau Franţa, toţi elevii să înveţe într-un singur schimb, de la 8 AM la 15:00 PM cu pauza de prânz. 

 

ZF  a discutat cu psihologi, părinţi, profesori care au arătat ce efecte au astfel de programe şcolare în dezvoltarea copiilor.

Când a fost întrebat punctual despre cursurile unei şcoli care nu se afla pe lista şcolilor cu cursurile organizate în trei schimburi, dar organiza ore „ciuntite”, ISMB a venit cu un nou termen: „diferenţiat”.

„Activitatea didactică se desfăşoară în două schimburi, schimbul al doilea începând diferenţiat în funcţie de programul claselor care învaţă de dimineaţa, după următorul program: de al ora 8.00 clasa pregătitoare A, pregătitoare B, pregătitoare C şi clasele a VIII-a;  de la ora 11.50 clasele primare (I-IV) şi pregătitoare D, - de la ora 13.25 clasele gimnaziale (V-VII)”, a transmis instituţia.

Acum, în prezent, sunt încă mii de copii care învaţă în condiţii de „situaţia excepţională de tip epidemie, calamitate“, adică un program organizat în ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute, după cum arată calculele ZF pe baza datelor de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Pe listele oficiale, la începutul anul şcolar 2024 – 2025, din 423 de şcoli, 216 învăţau în două schimburi şi doar şapte şcoli aveau ore organizate în trei schimburi.

Cele cu cursurile în trei schimburi erau: Şcoala Gimnazială nr. 49, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”, Şcoala Gimnazială nr. 67, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Liceul Teoretic „Ion Barbu”, Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja“, Şcoala Gimnazială nr. 280.

Pe lista celor cu cursuri organizate în două schimburi sunt şi Şcoala gimnazială I.G Duca din sectorul 5 şi Şcoala nr. 195 (Hamburg) din sectorul 3. Cele două şcoli au ore diferite în care elevii intră la cursuri, una cu ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute, iar cealaltă cu ore de 50 de minute şi pauze de 10 minute. În lege, ele par la fel. 

Aşadar, nu este o diferenţă între o şcoală care organizează cursuri de la ora 8.00 la ora 12.00, de la 12.00 la 18.00 şi una unde copiii de la clasele a V - a, a VI-a şi a VII-a încep la ora 14.00 şi termină, în unele zile, la ora 20.00?

Dincolo de problemele pe care şcoala în mai multe schimburi, cu ore scurtate le aduce în viaţa elevilor, vorbim de discriminare. Ora de 40 de minute şi pauza de cinci minute sunt discriminatorii, susţine Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) într-un răspuns transmis Ziarului Financiar.

Ministrul Daniel David vine acum şi anunţă că nu vom mai avea şcoli în trei schimburi din anul şcolar viitor?  Ziarul Financiar îi solicită o lămurire clară: când o şcoală organizează cursuri între 8.00 şi 20.00, în trei valuri, cu elevi mici şi mari care se rotesc prin aceleaşi clase, este sau nu aceasta o şcoală în trei schimburi? ZF îi solicită să lămurească la ce se referă, cum vede el un astfel de program precum cel prezentat de ZF şi care este practicat de zeci de şcoli din Bucureşti care spun că elevii învaţă în două schimburi, deci vor continua la fel şi sunt în legalitate.

Dacă nu este, ce va dispărea, concret, din 2025? Un termen? O etichetă birocratică? Sau vom avea în sfârşit un program coerent, sănătos, într-un singur schimb real pentru toţi elevii?

 

 

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori