De ce nimeni nu ar mai trebui să întrebe la interivu ”unde te vezi în 5 ani?” Explicaţia unui expert în recrutare

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 aprilie 2024 530 afişări

De ce nimeni nu ar mai trebui să întrebe la interivu ”unde te vezi în 5 ani?” Explicaţia unui expert în recrutare

„Unde te vezi peste cinci ani?„ este probabil cea mai cunoscută întebare pusă în cadrul unui interviu de angajare, cu care s-au confruntat milioane de oameni. Răspunsul este simplu: Nu contează, aşa cum subliniază Aneesh Raman, vicepreşedinte şi expert în recrutări din cadrul LinkedIn.

„Nu vă faceţi griji pentru următorii cinci sau zece ani de acum încolo”, a spus Aneesh Raman.

Deşi pare contraintuitiv la prima vedere, realitate este că piaţa forţei de muncă şi locurile de muncă se transformă rapid pe fondul evoluţiilor tehnologice, cum ar fi inteligenţa artificială. Altfel spus, într-o lume aflată în continua schimbare, obiectivele pentru viitor pot fi dificil de definit şi atins, scrie CNBC.

Pur şi simplu, nu se ştie ce locuri de muncă vor mai peste câţiva ani, a spus Raman

„Singura constantă pentru următorul deceniu va fi schimbarea”, a adăugat el.

Dar ce se întâmplă cu cei aflaţi abia la început de drum în privinţa carierei?

În loc să se gândească la ce titlu sau rol îşi doresc, Raman sugerează să se concentreze asupra a ceea ce vor să facă, ce abilităţi să dezvolte şi să le folosească.

„Ceea ce contează cel mai mult sunt competenţele. Dezvoltarea acestora ar trebui să fie punctul central al începutului de carieră a oricărei personae. Angajatorii sunt interesaţi de toate abilităţile pe care le vei aduce organizaţiei, indiferent unde le-ai învăţat. Faceţi un bilanţ al abilităţilor dvs. de top şi deveniţi foarte buni în a spune o poveste în jurul locului în care le-aţi construit şi, mai important, unde le-aţi aplicat.” a mai declarat  expertul în recrutări.

Datele arată că angajatorii acordă o atenţie din ce în ce mai mare abilităţilor - de exemplu, recrutorii sunt de cinci ori mai predispuşi să caute candidaţi pe baza abilităţilor decât pe baza altor distincţii, cum ar fi diplomele universitare, a constatat LinkedIn.

„Odată ce aţi acumulat o expertiză reală, următorul pas este să vă întrebaţi cum puteţi aplica ceea ce ştiţi la o problemă specifică sau la un subiect care vă pasionează”, a spus Raman.

Alături de competenţe, învăţarea ar trebui să fie un alt punct central şi merge mână în mână cu capacitatea de a te adapta pe o piaţă a muncii în continuă schimbare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
intrebare,
recrutare,
abilitati,
schimbare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.