De sezon: de ce costă mai mult ouăle mai închise la culoare decât cele albe?

Postat la 05 mai 2024 1309 afişări

De sezon: de ce costă mai mult ouăle mai închise la culoare decât cele albe?

Întrebarea pe care mai mulţi cumpărători şi-o pun la un moment dat în timpul unei plimbări la magazinul alimentar: De ce costă mai mult o cutie de ouă maro decât o cutie de ouă albe?

Se pare că nu este vorba despre un tip de ouă  mai sănătos,  mai natural sau mai sofisticat decât celălalt, ci cu adevărat despre aspectele practice ale economiei agricole. Costă mai mult să ţii o găină care depune ouă maro fericită şi bine hrănită, scrie un articol publicat de CNN.

„În principiu, nu există diferenţe între un ou maro şi un ou alb din punct de vedere nutriţional. Este vorba despre rasa găinii”, a explicat Daniel Brey, proprietarul Brey’s Egg Farm, o fermă de ouă de familie de-a patra generaţie din Jeffersonville, New York. Ferma produce peste 200.000 de ouă albe pe zi.

Unele rase, cum ar fi găinile White Leghorn, depun ouă cu coji albe, în timp ce alte rase, cum ar fi Rhode Island Reds, depun ouă cu coji maro. Potrivit lui Brey, costul şi gustul oului pe care îl cumperi - alb sau maro - este determinat de ceea ce - şi cât - mănâncă găina.

„Are mult de-a face cu hrana pentru pui”, a spus Brey. „Costă mai mult să faci o duzină de ouă maro pentru că găinile care le produc au tendinţa să mănânce mai mult.”

În magazine, ouăle maro tind să aibă un preţ premium - chiar dacă este doar din cauza anomaliilor de culoare.

„Ouăle vin în multe culori, nu doar alb şi maro. În funcţie de rasă, unele sunt chiar albastre şi verzi”, a spus Joan Frank, director adjunct de program, nutriţie, la Departamentul de Nutriţie al Universităţii California, Davis. Totuşi, nu există nicio diferenţă în valoarea nutritivă a ouălor în funcţie de culoarea cojii, a spus ea.

„Cred că consumatorii, dintr-un motiv oarecare, au ajuns să creadă că ouăle maro sunt mai sănătoase, ceea ce nu este adevărat”, a spus Frank.

David Anderson, profesor de economie agricolă (cu specializare în economia animalelor) la Universitatea Texas A&M, a studiat preţurile ouălor şi factorii care le afectează pe ferme şi în supermarket.

Se pare că preţurile ouălor, indiferent de culoarea cojii, în general răspund la schimbările cererii, a spus el. „Există evenimente sezoniere pe termen scurt, cum ar fi Paştele. Vedem întotdeauna o cerere sporită pentru ouă în perioada sărbătorilor. În toamnă, vedem, de asemenea, o creştere a cererii pentru ouă în legătură cu activităţile legate de sărbători, cum ar fi coptul”, a spus Anderson.

La acestea se adaugă şi  costul hranei pentru pui. „Costurile cu hrana au scăzut. Acest lucru ajută producătorii de ouă. Anul trecut am avut o recoltă record în Statele Unite şi avem preţuri mult mai scăzute pentru porumb şi soia acum”, a spus el.

Pe de altă parte, cea mai recentă epidemie de gripă aviară ar putea menţine preţurile ouălor ridicate în comparaţie cu anul trecut. Dacă producătorii de ouă nu pot face faţă cererii pentru că au fost nevoiţi să sacrifice populaţia lor de păsări din cauza gripei aviare, atunci preţurile pot creşte.

Privind în mod specific economia producerii ouălor maro versus ouăle albe convenţionale, Anderson a confirmat că într-adevăr costă mai mult să produci varianta maro. „Dacă costă mai mult să produci, probabil că vor fi vândute la un preţ mai mare pentru consumator.”

Dar în ceea ce priveşte „percepţia” că ouăle maro sunt mai sănătoase decât ouăle albe?

„Este aproape ca şi cum ai întreba, care a fost primul, găina sau oul?” a spus Anderson. „Companiile au promovat această idee prima dată sau a provenit de la consumatorii care care cred că ouăle maro trebuie să fie mai sănătoase?”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cumparaturi,
bani,
produse,
refuz,
alimente,
cumparare,
lista

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.