Deficitul comercial a crescut în septembrie cu 30%, la 1,5 mld.euro, cel mai ridicat nivel din aprilie. La 9 luni, deficitul s-a majorat cu 8,3%, la 13 mld.euro
Deficitul comercial de bunuri a crescut în septembrie cu 30% faţă de perioada similară din 2019, la 1,5 miliarde euro, cel mai ridicat nivel din aprilie, în timp ce raportat la primele nouă luni din 2020, deficitul s-a intensificat cu 8,3% an la an, la 13,1 miliarde euro, arată datele publicate luni de INS.
În septembrie, exporturile de bunuri s-au diminuat pentru a şaptea lună la rând, cu 0,5% an/an la 6,1 miliarde euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel din octombrie 2019, în timp ce importurile au consemnat un avans de 4,4% an/an (după şase luni de ajustare), până la 7,6 miliarde euro, pe fondul mix-ului relaxat fără precedent de politici economice.
În perioada ianuarie-septembrie, România a exportat bunuri de 44,8 miliarde euro, în scădere cu 13,6%, dat fiind că incidenţa pandemiei a reprezentat un şoc pentru comerţul internaţional, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
Componenta comunitară s-a ajustat cu 13% an/an la aproape 33 miliarde euro, iar exporturile spre ţările din afara UE s-au diminuat cu 15,4% an/an la 12 miliarde euro.
În paralel, importurile s-au redus cu 9,5% an/an la 57,9 miliarde euro, evidenţiindu-se ajustarea înregistrată pe segmentul extra-comunitar, cu 11,2% la 15,5 miliarde euro. Componenta comunitară a scăzut cu 8,8% la 42,4 miliarde euro.
Astfel, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 8,3% în primele nouă luni din 2020, la 13,1 miliarde euro.
Din relaţiile comerciale cu bunuri cu ţările comunitare a rezultat un deficit de 9,5 miliarde euro, în adâncire cu 9%. De asemenea, deficitul balanţei comerciale cu bunuri cu ţările extra-comunitare s-a intensificat cu 6,3% la 3,6 miliarde euro
Pe grupe de bunuri, se evidenţiază deficitul comercial înregistrat pe segmentele alimente şi animale vii (1.9 miliarde euro), combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate (1.9 miliarde euro), mărfuri manufacturate (3.6 miliarde euro) şi produse chimice (6.4 miliarde euro), potrivit INS.
”Deteriorarea balanţei comerciale cu bunuri în perioada ianuarie-septembrie 2020 a fost determinată de o serie de factori, printre care se menţionează implementarea unui mix relaxat (fără precedent) de politici economice şi aprecierea cursului real efectiv al monedei naţionale (cu 1.1% an/an în medie)”, a mai spus Andrei Rădulescu.
Pe termen mediu BT se aşteaptă la ameliorarea contribuţiei exportului net total (bunuri şi servicii) la ritmul anual al PIB, pe fondul persistenţei ratei de economisire la un nivel ridicat, premiselor de depreciere graduală pentru cursul real efectiv al RON şi ameliorării ofertei interne de bunuri şi servicii în următorul ciclu economic
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro