Dezastru la una dintre cele mai mari companii din România. Mii de oameni au fost daţi afară iar lista neagră este imensă
Restructurarea dramatică oglindeşte problemele profunde cu care se confruntă ...
Cel mai mare producător de energie termo din România, Complexul Energetic Oltenia, se vede treptat scos din piaţă, renunţând la aproape 1.350 de salariaţi în primele şase luni ale anului. Acesta este cel mai ambiţios program de disponibilizări anunţat până acum de vreo companie locală.
Potrivit datelor trimise de producătorul de energie pe bază de lignit, Complexul Energetic Oltenia a terminat primul semestru al anului cu circa 15.000 de angajaţi, în contextul în care la finalul anului trecut în companie mai lucrau 16.349 de oameni. La finalul primului semestru din 2015, în structurile companiei care reuneşte cele mai mari termocentrale din bazinul Olteniei erau 17.500 de oameni.
Restructurarea dramatică oglindeşte problemele profunde cu care se confruntă sectorul energiei termo pe plan local, lipsa investiţiilor şi costurile mari de producţie împingându-i pe jucătorii din acest domeniu la limita suportabilităţii sau chiar în insolvenţă, aşa cum este cazul Complexului Energetic Hunedoara.
„Nu se pune problema intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Oltenia. Deşi situaţia pe care o traversează CE Oltenia nu este deloc uşoară, au fost respectate toate termenele de acordare a drepturilor salariale. Până la sfârşitul lunii septembrie vor fi achitate toate obligaţiile către furnizori. Graficul de eşalonare a plăţilor către bugetul de stat stabilit cu ANAF va fi, de asemenea, respectat. Plăţile aferente creditelor bancare sunt efectuate la termenele contractuale prevăzute. CE Oltenia nu înregistrează restanţe către băncile finanţatoare şi nu au mai fost contractate credite noi“, dau asigurări reprezentanţii companiei.
În primele şase luni, consumul de energie a stagnat, iar producţia locala s-a comprimat cu aproape 5% în contextul în care posibilităţile de export au fost limitate. Ceea ce s-a mai observat în primul semestru a fost creşterea importurilor de energie din regiune. În acest context, producătorii cu costuri mari, aşa cum este şi Complexul Energetic Oltenia, s-au confruntat cu probleme suplimentare.
„În primul semestru din 2016 CE Oltenia a înregistrat o cifră de afaceri de 1,023 miliarde de lei, un profit din exploatare de 30,6 mil lei şi o pierdere din activitatea financiară de 168,8 milioane de lei, ca urmare a diferenţelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor accesate pentru investiţiile de mediu (în principal ca urmare a reevaluării lunare a creditului în yeni). În primele 6 luni din 2016, CE Oltenia a achiziţionat certificate de CO2 în valoare de 185 milioane de lei şi certificate verzi în valoare de 10,2 milioane de lei“, explică firma.
Reprezentanţii CE Oltenia punctează şi câteva anomalii care-i afectează activitatea.
„Numărul de certificate verzi este stabilit în funcţie de energia vândută la consumatorii finali şi de energia consumată pentru extracţia cărbunelui în vederea producerii energiei electrice. Deşi, conform legislaţiei, producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi corespunzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, energia utilizată de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui nu este considerată consum propriu tehnologic. Marii consumatori de energie din România, cu excepţia CE Oltenia, au fost scutiţi de la achiziţia unei cantităţi considerabile de certificate verzi, iar CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi.“
Certificatele verzi sunt instrumentele prin care este sprijinită producţia de energie verde, achitate de toţi consumatorii de energie din România şi incluse în facturile plătite de aceştia.
Producţia de energie a companiei a fost şi ea în scădere cu 6,2% comparativ cu primele şase luni din 2015.
„Cota de piaţă a CE Oltenia în primul semestru 2016 a scăzut la 17,9%, faţă de 18,4% în primul semestru 2015.“
Situaţia de la CE Oltenia oglindeşte de fapt o tendinţă la nivelul producţiei de energie, aceea de scoatere treptată a cărbunilor din mixul de producţie odată cu intrarea în scenă a energiei verzi şi a producţiei de electricitate pe bază de gaze. Ambele forme au costuri mai mici şi astfel au întâietate în piaţă faţă de cărbuni, cea mai abundentă sursă de energie a României.
CE Oltenia, alături de Hidroelectrica, ar fi trebuit să fie listate deja la Bursa de Valori Bucureşti. Între timp însă, Hidroelectrica abia a ieşit din insolvenţă, iar Complexul Energetic Oltenia se chinuie să nu intre în această stare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro